Yunanistan'da yarın yapılacak seçimler öncesi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) seçmeni, istikrarın bozulmasından korkuyor. İyileşme sinyali veren ekonomik krize yeniden dönülmemesi için Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (Syriza) değil, Antonis Samaras'ın seçimleri kazanması gerektiğini düşünüyor.

Yunanistan'da yarın yapılacak seçimlerde 9 milyon 808 bin 760 kayıtlı seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. Cihan haber Ajansı'na konuşan son iktidarın büyük ortağı merkez sağ ND seçmeni, 2009'dan bu yana devam eden ağır ekonomik krizden çıkış için halkın yaptığı büyük fedakarlıkların boşa gitmesinden çekindiğini belirtiyor. İki buçuk yıldır başbakanlığı sürdüren ND lideri Antonis Samaras'ın seçimleri kazanması gerektiğini söyleyen vatandaşların morali anketler sebebiyle oldukça bozuk. Son günlerde açıklanan 15 civarındaki anketin tamamında partilerinin ikinci sırada kalmasından ötürü yüzler gülmüyor. Buna kampanya süresince ND'nin yürüttüğü seçim çalışmalarında beklenen coşkunun bir türlü artırılamamasının da etkili olduğu yorumu yapılıyor.

Radikal Sol Kaolisyon Partisi'nin (Syriza) ağır ekonomik gidişatı bozacağını düşünen ve karamsar bir tablo çizen ND seçmeni, daha sandık başına gitmeden ikinciliğe razı olduğu izlenimi veriyor.

"İSTİKRARIN DEVAMI İÇİN SAMARAS SEÇİLMELİ"

Samaras'ın dün akşam başkent Atina'da düzenlediği son mitingi öncesi Cihan Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, krizden çıkış için yazılan acı reçetenin boşa gitmemesi gerektiğine inanıyor.

Samaras'ın dün akşam Atina'da yapacağı konuşmasını bekleyen 70 yaşındaki emekli avukat, "Bütün halkın beklediği sonucu umuyorum. Biz Yunanistan'ın istikrarını istiyoruz. Bundan sonra ekonomik anlamda hayatımızı sürdürebilmek için bu varolan ekonomi programını uygulayacağımız sözünü verdik." dedi. Syriza'nın iktidara gelmemesini umduğunu söyleyen avukat, "Bütün duyulan diğer şeyler kabul edilemez. Hepsi çok büyük bir yalan." dedi.

"HALK SYRİZA'YI SEÇERSE SAYGI DUYARIZ"

Tarih eğitimi aldığını belirten Viki Nakou (44) adlı bayan, "Yunanistan birçok gelişme sebebiyle çok kritik bir eşikte bulunuyor. Yarın Yunanlar için çok zor olacak. Ancak Yunan halkı zorlukları bilir. Birlik, uyum ve kararlılık olduğu zaman, bu geçici zorlukları aşabiliriz. Bunu bütün halk ve Avrupa da yaşıyor."

Syriza'nın seçimleri kazanma ihtimaline ilişkin ise Nakou, şunları söylüyor: "Kararı halk verecek. Syriza'nın birinci parti olacağına karar verirse, birincilik sorumluluğunu da üstlenecek. Bütün partiler, seçim öncesi duruşlarını yukarı taşıdı. Biz Yeni Demokrasi (ND) olarak gerçeği söyledik. Bu gerçeğe güveniyoruz. Eğer halk ikinci defa da bu gerçekten uzaklaşırsa, kendisi istediği geleceğe karar vermiş olur. Demokrasilerde karar halka aittir. Alacağı kararı da takdir ediyor demektir."

"SAMARAS'IN KÖYÜNDENİM"

Başbakan Samaras'ın köyünden olduğunu söyleyen yaşlı bir emekli bir diğer vatandaş ise "Ben Kalamata da doğduğumdan beri Yeni Demokrasiliyim. Genel Başkanımız Samaras'ın köyündenim. ND en güçlü parti. Hem Yunanistan'ı hem de halkı rahatlatsın. Eğer daha 2 ay iktidarda kalsaydı, geçmiş zor günleri çoktan devirmiştik."

Syriza'nın seçimlerden zaferle çıkma ihtimaline dair şöyle konuştu: "Syriza iktidar olduğunda 3 gün içerisinde dağılacak. Çünkü kimin bakan olacağı konusunda birbirine girecekler. Anladınız mı? Eğer dikkat ettiyseniz seçim öncesi çok sakin. Eskiden olduğu gibi kavga gürültü yok. Bu iyi."

"SAMARAS'A GÜVENİYORUZ"
Anthi Zoi (64) adlı emekli bir başka kadın da Samaras ile devam edilmesini istiyor: "Başbakanımızı yeniden başbakan olarak görmek istiyoruz. Ona güveniyoruz. Bizi bataklıktan kurtardı. Bizi nefes alacak duruma getirdi. Bizi yeniden ileri götüreceğine kalpten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Syriza'nın birinci parti olması durumunda Yunanistan'ın daha da kötüye gideceğine inan Zoi, "Syriza'nın birinci parti olacağına inanmıyorum. Eğer bu yanlış olursa, çok daha kötüye gideceğiz." şeklinde konuşuyor.