Büyük Koalisyon ortakları arasında yeni Göç Yasası ile ilgili tartışma dinmiyor. SPD istişare toplantısında daha fazla göçü tetiklemesi için yasada ısrar ederken, CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere ise bunu reddediyor. De Maiziere, yeni yasa yerine mevcut yasaların hayata geçirilmesini önemsiyor.

Mülteci sayısının artışı ve İslam karşıtı Pegida’nın haftalarca gündemde kalması ile başlayan yeni bir Göç Yasası’na ihtiyacı olup olmadığı yönündeki tartışma Büyük Koalisyon ortaklarını bölmeye devam ediyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), geçtiğimiz günlerde düzenlediği Yönetim Kurulu İstişare Toplantısı sonrası ülkeye göçü artırmak ve daha iyi yönetmek için böyle bir yasaya ihtiyaç olduğunu dile getirmişti. Ancak iktidar ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise yeni yasaya ihtiyaç duyulmadığını savunmaya devam ediyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung için konuyla ilgili bir yazı kaleme alan de Maiziere, gereksiz puan sistemli bir Göç Yasası ve uzun bir yasama prosedürünün olabildiğince hızlı ve basit bir uygulama varken tam aksi sonuç vereceğini ileri sürdü.

SPD ve Yeşiller’in dile getirdiği puan sistemini reddeden de Maiziere, Kanada’nın puan sistemi önceleri ekonominin ihtiyacının hesaba katmadan göçü yönettiğini, başvuranların birkaç yıl cevap beklemek zorunda kaldığını, bu bakımdan bu sistemin ‘ne hızlı’ ve ‘ne de bürokratik olmayan’ bir sistem olduğunu yazdı. Bakan de Maiziere, bunun yerine ekonomi ve politika dünyasının çabalarıyla mevcut yasaların hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesini önerdi.

“Başarılı bir göçmen sadece onu istihdam eden işletme için bir kazanç değildir, tüm ülkemiz için kazançtır” diyen bakan, ekonomi dünyasının stratejik girişiminin önemli olduğunu belirtti. De Maiziere ayrıca, bir yasayla göçün idare edilebileceği düşüncesini ‘çılgın bir fikir’ olarak değerlendirerek, özellikle Avrupa Birliği (AB) içindeki göçün Almanya’nın etkisinin çok az olduğu birçok faktöre bağlı olduğunu söyledi.

MÜLTECİ YURTLARINA SALDIRILAR ARTTI

Diğer taraftan mülteci yurtlarına yapılan saldırıların hızla arttığı ortaya çıktı. Federal Hükümetin Sol Parti Federal Meclis Grubu’nun soru önergesine verdiği cevabına göre geçtiğimiz yılın Ekim ile Aralık ayları arasında 67 saldırı yapıldı. Halkı kışkırtmadan kundaklamaya kadar değişik suçların kaydedildiği rapora göre 2014 yılında toplam 150 saldırı söz konusu. Bu sayının 2012 yılında ise 24, 2013’de ise 58 olduğu dikkate alındığında mülteci yurtlarına yapılan saldırılar bir önceki yıla kıyasla üçe katladı.

Schleswig Holstein’a bağlı Lauenburg’da ise Iraklı mültecilerin kalacağı bir ev kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kundaklandı. Mültecilerin eve henüz taşınmamış olması ve itfaiyenin zamanında müdahalesiyle yaralanma ve can kaybı meydana gelmedi. Kundaklamayı çok sert bir dille kınayan Eyalet Başbakanı Torsten Albig (SPD), “Sizi yakalayacağız ve hesap soracağız. Bizi korkutamazsınız.” dedi. Albig eyalet halkının çoğunun ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve korumak istediğini söyledi. Eyalet İçişleri Bakanı Stefan Studt (SPD) ise saldırıları insanlık dışı olarak nitelendirdi.