Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti Polis Birliği Başkanı Pat Gooley, Sydney kentinde bir polis memurunun 15 yaşında Iraklı bir Kürt olan Farhad Jabar Khali tarafından öldürülmesinin ardından, teşkilat üyelerinin güvenliğini sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını açıkladı. Gooley, eyalette polis memuruna ilk kez bir terör saldırısı yapıldığını aktardı.

Sydney’in Parramatta semtindeki polis karakolunun önünde yakın mesafeden ateş edilerek öldürülen polis memuru Cheng, 17 yıldan bu yana NSW Eyaleti Polis Teşkilatı’nda görev yapıyordu. Cheng, Polis Teşkilatı’nın finans departmanında muhasebeci olarak çalışıyordu. Avustralya Polisi tarafından yapılan açıklamada, Farhad Jabar Khali’nin cinayeti politik motivasyonla işlediği ve terörist bağlantıları olduğu belirtildi. NSW Eyaleti’nde daha önce de bu tür saldırılarda polis memurlarının yaralandığına işaret eden Gooley, “Ancak eyaletimizde ilk defa bir polis memuru bu tür bir terörist saldırı için doğrudan hedef olarak seçiliyor.” dedi. Gooley, Avustralyalıların, cinayeti işleyen 15 yaşındaki Iraklı Kürt gencine değil, hayatını kaybeden polis memuru Curtis Cheng’e odaklanmalarını istedi.

Henüz çocuk yaştaki saldırganın kimliği hakkında detaya girmeyeceklerini belirten Gooley, “Polis teşkilatımızda hiçbir memurumuz saldırganın kimliğinden bahsetmeyecek. Aynı şeyi toplum üyelerimizden de bekliyoruz.” dedi.

Öte yandan Avustralya Federal Hükümeti, ülkedeki Müslüman toplum liderleriyle bir araya geldi. Federal hükümet saldırı dolayısıyla, Müslüman toplum üyelerinin suçlanmaması gerektiğini belirtti. Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Avustralya Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, “Kürk kökenli bir şahsiyet tarafından gerçekleştirilen bu şeytani saldırı nedeniyle, Avustralya’daki Kürt toplumu günah keçisi ilan edilmemelidir.” denildi.

2 Ekim tarihinde meydana gelen olayda saldırgan Farhad Jabar Khali, Sydney Parramatta Polis Karakolu'nun önüne gelerek, o anda karakolda çıkmakta olan muhasebeci polis memuru Curtis Cheng’i silahla öldürmüştü. Saldırganın polis memurunu önceden tanımadığı ve karşısına çıkan ilk polis memuruna ateş ettiği bildiriliyor.

Polis Farhad’ın İran doğumlu olduğunu ve saldırının gerçekleştiği Parramatta semtinde oturduğunu bildirdi. Ayrıca ailesi Avustralya’da yaşayan saldırganın olayı yalnız başına gerçekleştirdiğine inanılıyor. Polis kayıtlarında Farhad’ın daha önce işlediği herhangi bir suç kaydı olmadığı da edinilen bilgiler arasında.

SALDIRGANIN KIZ KARDEŞİ TÜRKİYE’YE KAÇTI

Farhad’ın kızkadeşi Shadi’nin ise saldırıdan bir gün önce Singapur üzerinden İstanbul’a uçtuğu tespit edildi. Avustralya polisi, Shadi’nin Türkiye üzerinden Irak ya da Suriye’ye gitmeye çalışacağı bilgisini verdi.

Polisin sorularını cevaplayan ailesi, Shadi’nin seyahat için bütün kıymetli eşyalarını yanına aldığını söyledi. Polis ise Farhad’ın evinde yaptığı aramada, bütün bilgisayarlara el koydu.