Yeni Zelandalı İçişleri Bakanı Peter Dunne, Avustralya Başbakanı Tony Abbott’a çağrıda bulunarak iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirebilmek için sınırlarda pasaport kullanımına son verilmesini istedi.

Çanakkale’de Avustralyalılarla birlikte savaştıklarını belirten Dunne, Anzakların yüzüncü yılının böyle bir girişim için iyi bir vesile olacağını ifade ederek, "Wellington’daki Pukeahu Parkı'nda bulunan anıt, iki ülke arasındaki ilişkileri vurgulayan çok güzel bir örnek. Ancak pasaportsuz seyahat girişimi ülkelerimiz arasındaki bağı çok daha fazla güçlendirecektir." dedi.

Pasaportsuz seyahat fikrini ortaya atan Bakan Dunne, bu uygulamanın Avrupa Birliği ülkelerinde 'gayet güzel' işlediğini belirterek, “İki ülke arasında seyahat sınırlamalarının kaldırılması güzel bir başlangıç teşkil edecektir. Bunun için her iki ülke vatandaşları pasaport ihtiyacı olmadan serbestçe birbirlerinin ülkesini ziyaret edebilmelidir. Bunun örneğini artan oranda Avrupa ülkelerinde görebiliyoruz.” dedi.

Avustralya 1901 yılında, Yeni Zelanda’ya katılması için çağrıda bulunmuş; ancak, Yeni Zelanda bunu reddetmişti. Dönem dönem iki ülke arasındaki ilişkileri, özellikle ekonomik alanda güçlendirmek için girişimlerde bulunuluyor. Bu girişimcilerden birisi olan Bakan Dunne, “Yeryüzünde Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar kadar birbirine benzeyen başka bir millet bulunmuyor.” diyor.