Dünyanın ihtiyaç sahibi bölgelerindeki muhtaç insanlara sağlık hizmeti temin etmek amacıyla kurulan Yeryüzü Doktorları, 1.8 milyon insanın yaşadığı Filistin’in Gazze Şeridi’ndeki savaş mağdurlarına bir kez daha yardım eli uzattı.
İsrail ablukası altında olan ve giriş-çıkışların zor olduğu bölgeye Gönüllü Sağlık Ekibi gönderen Yeryüzü Doktorları, Filistin-Gazze temsilciliği tarafından tespit edilen Ortopedi ve Plastik Cerrahi alanında yardım bekleyen hastaların ameliyatlarını gerçekleştirdi. Ayrıca Gazzeli sağlık çalışanlarına Vaskuler Damar Cerrahisi alanında teorik ve pratik eğitimler verildi.

Düzenli sağlık hizmeti verilemiyor
Yıllarca İsrail’in ablukası altında olan Gazze’de, düzenli sağlık hizmetleri verilemiyor ve ameliyatları gerçekleştirecek yeterlikte Plastik Cerrahi ve Ortopedi Uzmanı bulunmuyor. Bu alanlarda uzmanlık gerektiren hastalıkların başarıyla tedavi edilmesi ancak yurtdışından giden sağlık ekipleri ile mümkün oluyor. Ameliyat bekleyen hastaların sayılarının azaltılması, yerel personelin eğitilmesi ve bekleyen ameliyatların gerçekleştirilmesi için bölgeden sık sık gönüllü ekip talebinde bulunuluyor.

Gazze’de dört günlük bir sağlık kampı düzenleyen gönüllü sağlık ekibi, ameliyat, tedavi ve muayenelerin yanı sıra, ameliyatlar sırasında Gazzeli yerel doktorlara pratik eğitimler verdi.

Yeryüzü Doktorları hep oradaydı
Kurulduğu günden bu yana Gazze’nin yaralarını sarmak için çalışmalar yürüten Yeryüzü Doktorları, İsrail’in saldırıları üzerine ilk kez 2006 yılında abluka altındaki Gazze’ye gönüllü sağlık ekibi, ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. 2006’dan bu yana Gazze’ye gönüllü sağlık yardımlarına tüm hızıyla devam ediyor.

Yeryüzü Doktorları acil sağlık yardımları ile bine yakın ameliyat gerçekleştirdi. Ambulans, yoğun bakım ünitesi, mikro cerrahi ünitesi, fako cihazı, tomografi, röntgen, ultrason, ve mamografi makinelerini gibi hastane ekipmanları Yeryüzü Doktorları tarafından Gazze’deki sağlık merkezlerine bağışlandı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri
Yeryüzü Doktorları Gazze’deki uzun vadeli projelerini 2015 yılında da devam ettirdi. Gazze’deki fizik tedavi merkezlerini, hastane ve laboratuvarları destekledi. Son olarak ise TİKA ile ortak yürüttüğü proje kapsamında son teknolojiyle donattığı “Gazze Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Laboratuvarı” ile “Han Yunus Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’’ni hizmete açtı. Yeryüzü Doktorları, merkezler ile son saldırılarda yaralanan ve sakat kalan binlerce Filistinlinin en çok ihtiyaç duyduğu fizik tedavi hizmetlerini verecek. İki yılda 10 bin hastaya ücretsiz rehabilitasyon hizmeti verilecek olan merkezler, ayrıca Filistin’de sağlık bilimleri eğitimi alan 900’den fazla öğrencinin uygulama dersleri için de kullanılacak.