Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, dün geceki AB Zirvesi'nde Türkiye'de endişe verici şekilde yükselen gerginliğe sessiz kalınmasının yanlış olduğunu savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Rebecca Harms, "Eleştirinin olmaması, Erdoğan'a verilen sözlerle de birleştiğinde; Erdoğan hükümetinin sorumsuz politikalarının AB tarafından desteklendiği algısının seçimlerden sadece iki hafta önce verildiği şeklinde bir izlenim oluşturma riski ortaya çıkıyor. Bu ayrıca, AKP'yi demokratikleşme sürecine dönülmesi konusunda ikna etme adına AB'nin baskı yapma gücünü de ortadan kaldıracaktır." dedi.

Türkiye ve AB'nin birbirine ihtiyaç duyduğuna dair yeni anlayışın, doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirten Harms, AB liderlerinin Türkiye'de endişe verici şekilde yükselen gerginliğe sessiz kalmasının ise yanlış olduğunu vurguladı.

Rebecca Harms, "AB'ye üye ülkeler Erdoğan'ı sınırlarının polis şefi haline getirmemeli." ifadelerini kullandı.

Mülteci akınını karşı Türkiye ile varılan eylem planı mutabakatının onaylandığı zirve toplantısını değerlendiren Rebecca Harms, AB içerisindeki mültecilerin nasıl paylaştırılacağı meselesinin yine ertelendiğini belirtti. Harms, mültecilerin Türkiye'de kalması ve Avrupa'ya ulaşanların da bu ülkeye gönderilmesi konusunda da anlaşmanın sağlandığını kaydetti. AB dışındaki mültecilerin durumlarının iyileştirilmesinin doğru bir adım olduğunu ifade eden Harms, AB'nin krize insani şekilde yaklaşma sorumluluğunu da üzerinden atamayacağını vurguladı. Bulgar polisinin Türk sınırında bir mülteciyi vurarak öldürmesinin AB hükümetleri için bir uyarı mesajı niteliği taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.