Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Gölge Türkiye Raportörü Bodil Ceballos, bugün parlamentoda onaylanması beklenen 2014 Türkiye ilerleme raporunun oylamasının ertelendiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan İspanyol asıllı İsveç milletvekili, raporun Haziran ayına ertelendiği duyumunu aldığını söyledi. Dün AP'de görüşülen raporun, bugün milletvekillerinin onayına sunulması bekleniyordu.

Raporla ilgili tartışmalara da değinen Bodil Ceballos, bazı milletvekillerinin AB'nin iç çekişmelerini rapora yansıtmaya çalıştığını savundu. Ancak raporun Türk halkının beklentilerini yansıtması gerektiğini dile getirdi.

"BU İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKTI"

Bodil Ceballos, Ankara Savcısı Serdar Coşkun'un muhalif basının susturulması talebi ile ilgili ise "Bu kesinlikle kabul edilebilecek bir şey değil." tepkisini gösterdi. Özgür basının çok önemli ve demokrasilerin temel parçalarından biri olduğunu hatırlatan Ceballos, "Özgür basın olmadan diğer patiler nasıl kendi fikirlerini seçmenlerine ulaştırabilirler?" sorusunu yöneltti ve bunu asla kabul edemeyeceklerini vurguladı.

Türkiye'de son dönemde temel hak ve özgürlükler üzerindeki kısıtlamalar ile insan hakları ihlallerinin arttığına dikkat çeken İsveçli parlamenter, "Artık bu iş çığrından çıkıyor, bu da bizi endişelendiriyor." uyarısında bulundu. Türkiye'nin AB'nin bir üyesi olmasını istediklerini aktaran Ceballos, bunun için aynı değerleri paylaşmanın şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de milletvekili genel seçimlerini çok kısa bir süre kaldığını hatırlatan AP milletvekili, seçime müdahil olmak istemediklerini de sözlerine ekledi.