Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Avrupa Birliği Komisyonu’na mektup göndererek attığı twitler yüzünden tutuklanan Today’s ZAMAN gazetesi genel yayın yönetmeni Bülent Keneş’i gündeme getirmelerini istedi. Yeşiller Grubu eşbaşkanları Philippe Lamberts ve Rebecca Harms, Ankara’yı ziyarete hazırlanan Komisyon üyelerine bir mektup göndererek çözüm süreci ve basın hürriyeti konularının ikinci plana itilmemesi çağrısı yaptı.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Genişleme Müzakereleri’nden sorumlu komiser Johannes Hahn yarın (14 Ekim) Ankara’da mülteci kriziyle ilgili temaslarda bulunacak. Timmermans ve Hahn’ın ziyareti Ankara’daki katliam sonrası ertelenmişti. Brüksel’in Avrupa’da paniğe yolaçan mülteci krini çözmek için Ankara’nın anti-demokratik adımlarını gözardı edeceği endişeleri artıyor.

Timmermans ve Hahn’a hitaben yazılan mektupta, AB’nin çözüm sürecine tekrar dönülmesi için ‘elinden gelen herşeyi yapması’ gerektiğini, şiddetin Türk demokrasisini tehdit ettiği ve bütün bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyeli taşıdığı uyarısı yapılıyor. AB’nin Türkiye’deki demokratik gelişmelerle ilgili mesuliyetini üstlenmesi gerektiği belirtilen mektupta basına karşı saldırıların da gündeme getirilmesi talep ediliyor. Mektupta, "Dün tanınmış gazeteci Today’s ZAMAN Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in tutuklanması ile devam eden basın kurumları ve mensuplarını hedef alan baskı ve oto sansürü de masaya getireceğinizi umuyoruz." deniliyor.