Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir mektup göndererek, “Bu korkunç terör saldırısı hakkında Türkiye halkına adalet sağlayacak kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Bu saldırının, şiddetin her türüne karşı çıkmak amacıyla barışçıl bir gösteri yapmakta olan sivilleri hedef almış olması dehşet vericidir. Türkiye'de şiddetin giderek artmasından dolayı derin endişe duyuyor ve temel bir insan hakkı olan barışçıl protesto hakkını kullanan masum sivil halka karşı yapılan saldırıları kınıyoruz.”

“ÖNLEYİCİ FAALİYETLER DAHA İVEDİLİKLE YAPILABİLİRDİ”

Geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan gösteride güvenlik önlemleri alınmadığı yönündeki haberlerden dolayı üzüntü duyduklarını belirten milletvekilleri, “Eylemcilerin savunmasızlığının daha ciddi bir şekilde göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz. Mevcut riskleri değerlendiren önleyici faaliyetler daha ivedilikle yapılabilirdi.” denildi.

Saldırılardan bu yana Türkiye genelinde gerçekleşen eylemlerden de anlaşıldığı üzere, Türkiye ve uluslararası kamuoyunun genel seçimlere haftalar kala gerçekleştirilmiş olan bu terör saldırısı konusundaki sorulara cevap beklediğini ifade eden AP üyeleri, “Bu nedenle, bu korkunç terör saldırısı hakkında Türkiye halkına adalet sağlayacak kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA KARARTMASINA KINAMA

terör saldırılarından sonraki sosyal medya karartmasını da kınayan Yeşiller milletvekilleri, “Türk hükümetinin her tür medya sansürünü sona erdirmesini talep ediyoruz. Haber alma hakkı temel bir haktır ve Türkiye halkı bu haktan hiçbir zaman mahrum edilmemelidir.” dedi.

Mektupta, devamla şu ifadelere yer verildi: “Türkiye hükümetinin Kürt barış sürecinin yeniden hayata geçirilmesine odaklanması gerektiği konusunda ısrarcıyız. Tüm bölgenin istikrarı
Türkiye’nin şimdiye kadar sunmuş olduğu ve bundan sonra da sağlamlaştırmayı amaçlaması gereken, demokrasi örneğine bağlı. Son olarak, Türkiye hükümetini, 1 Kasım seçimlerinde, bütün katılanlar ve vatandaşlar için tüm ülke çapında güvenli ve adil bir ortam sağlamaya davet ediyoruz. Demokrasinin temel prensiplerinin garanti altına alınmasında Türkiye’nin tüm yurttaşlarının güvenlik ve temel haklarının sağlanması büyük önem taşımaktadır.”