Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz indirimi konusunda İran'dan teklif beklediklerini söyledi.

Seçimler öncesindeki Türk vatandaşlarıyla buluşmak üzere Hollanda'ya gelen Taner Yıldız, "Seçimler Türkiye'nin geleceği ve kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklara daha iyi bir ülke bırakmak açısından son derece önemli. Burada vatandaşlarımız ile enine boyuna paylaşıp ve dertleşeceğiz." dedi.

Dünyanın en önemli limanlarından Rotterdam Limanı hakkında brifing de alacağını ifade eden Bakan Yıldız, "bizim için herhangi bir ülke değil" dediği Hollanda ile ikili ticaret hacmine dikkat çekti.

Hollanda'da Türk gazetecilere açıklamada bulunan Taner Yıldız, Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İran'dan aldığını belirterek, "Tahkimdeyiz. Yani biz fiyatların yüksek olduğunu, onlar da normal olduğunu söylemişlerdi. Tahkim heyeti önümüzdeki günlerde, aylarda bunun inşallah kararını vermiş olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı son ziyarette doğalgaz konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti: "İranlı kardeşlerimiz bize 'siz miktarı artırın bir fiyatı oluşturalım' dediler. Biz de 'siz fiyatı söyleyin ona göre miktarı belirleyelim' demiştik. Çünkü dünya piyasaları belli, düşen ham petrol varil fiyatlarıyla beraber doğalgaz fiyatlarına olan yansımaları belli. Dünya piyasasını, Avrupa piyasasını çok iyi biliyoruz. Tabii ki üzülerek söylemem lazım ki biz İranlı kardeşlerimizle komşu ve bütün bu ilişkileri daha üst seviyeye çıkarmaya çalışan bir ülke olarak, ne yazık ki aldığımız en pahalı doğalgaz İran'dan. Kendileri de tabii bunun farkında, bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Nihayetinde İran'ın doğalgaz fiyatlarını istediğimiz oranda düşürmesi halinde bizim doğalgaz miktarını artıracağımızı söyledik. Kendilerinden teklif bekliyoruz."

İran'ın TANAP projesine katılması ihtimalini de değerlendiren Yıldız, "Bize sorulduğunda, 'böyle bir teklif gelindiğinde ne dersiniz' denildiğinde biz kapılarımızı kapatmayız, hele hele İran'la alakalı yaptırımların kalkmasına en fazla destek veren, daha önceden bu yana destek veren bir ülkeyiz. Dediğim gibi, bize resmi yoldan değil ama bir kısım şifahi görüşmelerimizde bunlar teklif ediliyor. Biz projemizi yapmaya devam edeceğiz. Katılımlar olursa bunu Azeri kardeşlerimizle, BP ile işte BOTAŞ olarak, SOCAR olarak bunları değerlendiririz. İlgili yönetim kurullarında bunlar enine boyuna konuşulur, tartışılır." dedi.