Almanya'nın Köln şehrinde dün yapılan büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini, önceki gün bir ırkçının saldırısına uğrayan bağımsız aday Henriette Reker kazandı.

“Yabancı ve mülteci politikaları” yüzünden bıçaklı saldırıya uğrayan Reker oyların yüzde 52,66’sını aldı ve yoğun bakımdayken Köln’ün ilk kadın başkanı seçildi. Reker, Almanya’nın dördüncü en büyük kenti olan Köln’de aldığı yüzde 50’nin üzerinde oy oranıyla ilk turda başkan seçilmeyi başardı. Seçimlerde ikinci en fazla oyu alan aday ise yüzde 32,02 oy oranıyla SPD’li Jochen Ott oldu.

Seçimlerde üçüncü sırayı ise yüzde 7,22 oy oranına ulaşan Die Partei’nın adayı Mark Benecke aldı. AfD’nin adayı Hendrik Rottmann ise yüzde 4,01 oy aranıyla dördüncü oldu. 809 bin seçmenin yaşadığı Köln’de, başkan olmak için toplam yedi aday yarıştı. 13 Eylül’de yapılması, “Oy pusulalarındaki yasalara aykırılık” yüzünden 18 Ekim’e ertelenen seçimlere katılım ise yüzde 40,28’de kaldı.

REKER’İN DURUMU İYİYE GİDİYOR

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Köln Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi, Reker’in iki ameliyat geçirdiğini ve tedavisinin sürdüğünü kaydetti. Reker’in ameliyattan sonra yapay komaya sokulduğu öğrenildi.

Köln Üniversite Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Doktorlar Müdürü Prof. Dr. Edgar Schömig, “Ağır yaralanma göz önünde bulundurulduğunda Bayan Reker’in sağlık durumu pozitif yönde ilerliyor. Ancak kendisinin yatakta tedavisinin sürmesi gerekiyor.” dedi. Dr. Schömig, böylesi yaralanmalarda iyileşmenin belli bir zaman alacağına dikkat çekti.

ŞEHİRLER BİRLİĞİ YEREL POLİTİKACILARIN DAHA İYİ KORUNMASINI İSTEDİ

Öte yandan başkan adayı Reker’i ve beraberindeki dört kişiyi yaralayan 44 yaşındaki saldırganın uzmanlarca psikolojik kontrollerden geçirildiği ve akli dengesinin yerinde olduğu bildirildi. Sanığın suç ehliyetine sahip olduğunu bildiren savcılık ve polis, saldırganın “öldürmeye teşebbüs” ve “dört kişiyi ağır yaralama” suçlarından tutuklanma istemiyle hakim karşısına çıkarılacağını açıkladı. 90’lı yıllarda, Neonazi partisi Özgürlükçü Alman İşçi Partisi’nde (FAP) aktif olduğu iddia edilen saldırgan Frank S.’nin, saldırıyı ırkçı bir saikle yaptığı üzerinde duruluyor.

Birçok politikacı ırkçı saldırıyı kınarken, konuyla ilgili Alman Şehirler ve Belediyeler Birliği Başkanı Gerd Landsberg yerel politikacıların, aşırıların artan saldırılarına karşı tehlike altında olduklarını kaydetti. “Politik karşıtlıktan doğan nefret suçları Köln’deki bıçaklı saldırıyla en üst acı noktasına ulaştı.” diyen Landsberg yerel politikacıların daha iyi korunmasını talep etti. Landsberg, nefret kaynaklı suç işleyenlerin ise daha sert şekilde cezalandırılmasını istedi.