Brezilya'da devam eden rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları, ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketleri daha düzenli çalışmaya zorluyor. Rüşvet verdiği veya yolsuzluğa karıştığı belgelenen şirket yöneticileri, birer birer cezaevine gönderilirken durumdan ders çıkaran yerli ve yabancı sermaye, şirketlerin çalışma sistemini resmi usullere ve yasalara uygun olacak şekilde yeniden düzenliyor.

Lava Jato operasyonu kapsamında tutuklu bulunan önemli inşaat şirketlerinden birinin yöneticisi, geçen hafta mahkemede verdiği ifadede, Brezilya’da rüşvetin neredeyse bir kural haline geldiğini ve bedel ödenmeden ihale kazanmanın imkânsız olduğunu dile getirdi. Kamuoyunun dikkatle takip ettiği ve politikacıların yanı sıra iş dünyasından önemli isimlerin de tutuklanmasına neden olan soruşturmalar, kamu ihalelerini takip eden şirketler için baskı oluşturuyor.

Dünyaca ünlü İngiliz otomotiv firması Rolls-Royce, Hollandalı açık deniz petrol arama şirketi SBM Offshore ve Kanadalı uçak üreticisi Bombardier’in Petrobras’a ödedikleri rüşvetleri açığa çıkaran Brezilya polisi, ihalelere katılan şirketleri araştırmaya devam ediyor. Operasyonların ardından Petrobras’ın ihale defterlerini mercek altına alan Brezilya yargısı, şu ana kadar yerli ve yabancı firmaların yüklendiği 41 ihalenin yürütmesini durdurma kararı aldı.

İhale şartlarına yeni kurallar ekleyen hükümet ise sıkı denetim ve yeni formüllerle haksız rekabetin önüne geçmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda bir değerlendirme yapan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rouseff, yargı tarafından yapılan operasyonların ülkenin geleceği için bir dönüm noktası olacağını dile getirdi.