Malezyalılar, yolsuzlukla suçladıkları Başbakan Necip Rezak’ın istifa etmesi için başlattıkları protestonun ikinci gününde de başkent Kuala Lumpur sokaklarını sarıya boyadı. Hükümet, dağılmadıkları taktirde aralarında 90 yaşındaki eski başbakan Mahathir Muhammed’in de bulunduğu protestoculara müdahale edeceğini açıkladı.

Polisin yasadışı ilan ettiği ve ülkede son yıllarda görülen en büyük protestoda şu ana kadar bir olay yaşanmadı. Protestocuların giydiği parlak sarı tişört ve logolar ve internet sitelerine yasak getirildi.

İlk gün başkentteki Bağımsızlık Meydanı’nı dolduran binlerce göstericiye katılanlar konuşmalar, şarkılar, dualar ve özçekimlerle protestoyu karnavala çevirdi.

Polis, protestoya katılan sayısı olarak 29 bin rakamını açıklarken organizatörler yaklaşık 200 bin kişi tahmininde bulundu.

“ÇOCUKLARIMIN HAKKINI KORUMAK İSTİYORUM”

“Şeffaflık için buradayım. Çocuklarımın hakkını korumak istiyorum.” diye konuşan işadamı bir protestocu Mustafa Abdul Celil (40), “Ülke iflasa sürükleniyor. Necip’i durdurmalı ve yolsuzluk rejimini devirmeliyiz.” ifadesini kullandı.

İç güvenlikten de sorumlu Başbakan Yardımcısı Zahid Hamidi protestocuları toplantı ve isyana teşvik kanunlarından yargılanabilecekleri uyarısında bulundu.

Necip Rezak, Wall Street Journal’da geçen ay yayınlanan Malezya menşeili belgelere göre 2013’ten beri 700 milyon doları zimmetine geçirmek ve şahsi hesabına aktarmakla suçlanıyor. Rezak, ‘kendisini devirme amaçlı politik komplo’ olarak nitelediği iddiaları reddetti.