Yolsuzlukla Mücadele Kurumu savcılarının hakkında soruşturma başlattığı Romanya Başbakanı Victor Ponta’nın mal varlığının bir bölümü donduruldu. Avukatlık dönemine ait işlemleri nedeniyle savcılara ifade veren Başbakan Ponta, ‘şüpheli’ durumundan ‘sanık’ durumuna geçti.

Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) savcılarına ifadeye beklenirken, İstanbul’a dizinden ameliyat olmaya giden ve bu tavrıyla yoğun eleştiri alan Romanya Başbakanı Victor Ponta, bugün ifade verdi. Koltuk değneğiyle geldiği savcılık binası önünde gazeteci ordusunun karşıladığı Başbakan Ponta, zorlukla binaya girdi. Yolsuzlukla mücadele savcıları karşısında susma hakkını kullanan Ponta, çıkışta gazetecilerin sorularını karşılıksız bıraktı.

Başbakan Ponta’ya yapılan suçlamalar, savcılığın basın açıklamasıyla resmiyet kazandı. Açıklamada, ‘şüpheli’ sıfatından ‘sanık’ konumuna getirilen Victor Ponta’ya, evrakta sahtecilik, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamaları yapılıyor. Victor Ponta, avukatlık yaptığı 2007-2009 döneminde, geçtiğimiz aylarda tutuklanan eski bakan Dan Şova ile sahte hizmet sözleşmesi imzalayarak haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor. DNA açıklamasında, Başbakan Ponta’nın bir grup taşınır ve taşınmaz mallarına geçici olarak el konulduğu belirtildi.

HIZLI YÜKSELİŞİN İNİŞİ ANİ OLDU

Romanya siyasetinin son beş yılında kendini gösteren Victor Ponta, siyaset basamaklarını hızlı tırmanan bir lider oldu. 21 Şubat 2010'da bugünkü iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin başına geçtiğinde 37 yaşındaydı. İstifa eden Ungureanu hükümetinin yerine Mayıs 2012’de başbakanlık koltuğuna oturduğunda ‘Romanya’nın en genç başbakanı’ unvanını aldı. Geçen yıl girdiği cumhurbaşkanlığı yarışını rakibi Klaus İohannis’e karşı kaybetmeseydi Romanya’nın en genç cumhurbaşkanı olarak ülkenin bir numaralı koltuğunda oturuyor olacaktı. Bugün itibariyle ‘aklanana kadar’ parti başkanlığından istifa ettiğini duyuran Victor Ponta’nın ‘başbakanlığı bırak’ baskılarına ne kadar dayanacağı merak konusu.