Yolsuzluklar ve ekonomideki gerilemeyi protesto eden yüzbinlerce Brezilyalı, ülke çapında düzenlenen yürüyüşlerde Devlet Başkanı Dilma Rousseff’i istifaya çağırdı. Rousseff ve mensubu olduğu İşçilerin Partisi’ni yolsuzlukla ilgili sorumlu gören protestocular mahkemeleri göreve davet ederek kanunların daha sıkı hale getirilmesini istedi.

Başkent Brasilia, Rio de Janeiro, ülkenin en kalabalık şehri Sao Paulo ve diğer bölgelerde festival havasında geçen gösterilere katılanlar, milli marşı söyleyip “Dilma istifa” sloganı attı.

AFP’ye konuşan emekli Ana Flores, “Bir Brezilyalı olarak ülkede olan her şeye çok üzülüyorum. Lula ve İşçilerin Partisi’ndeki komutanları Brezilya’yı dünyanın en yolsuz ülkesi haline getirdi. Bu İşçilerin Partisi’nin bıraktığı miras ve bu da insanların isyanı. Brezilya’nın tümü Dilma’nın görevden alınmasını istiyor. Yeni seçimler istiyoruz. İşçilerin Partisi dışında ne olursa olsun.” diye konuştu.

Haber sitelerinin polise dayandırdığı bilgiye göre 419 bin, organizatörlere göreyse yaklaşık 700 bin kişi yürüyüşlerde yer aldı. Mart ve Nisan’da gerçekleştirilenlerden sonra bu üçüncü gösteri.

ROUSSEFF: SORUŞTURMA TEHDİDİ DARBE PLANI

Muhalifler, seçildiği ikinci dönemde henüz bir yılını tamamlamamış olan Rousseff’in yargılanmasını istiyor.

“Bu yolsuzluğa, bu çapta sefalete ve çileye daha fazla tahammül edemeyiz. Her yıl milyonlarca real hortumlanıyor.” diyen Vem Pra Rua (Sokaklara çıkın) hareketi lideri Rogerio Chequer, “Amacımız Brezilya’yı değiştirmek.” diye konuştu.

Rousseff’in yargılanması gerektiğini belirten Chequer, “Eğer kongrede azıcık hassasiyet varsa soruşturmaya karar verir.” ifadesini kullandı.

Eski bir solcu gerilla olan Devlet Başkanı Rousseff, soruşturma tehditlerini darbe planı olarak niteleyerek ofisten ayrılmaya zorlanamayacağını söyledi. Haber sitesi Globo, Rousseff’in durumunu bakanlarla görüşeceğini aktardı.