Türkiye için geçmişte sıklıkla kullanılan 'Yumuşak Güç' kavramının mimarı, dünyaca ünlü Amerikalı uluslararası ilişkiler profesörü Joseph Nye, Türkiye’de demokrasinin geriye gittiğini söyledi. Joseph Nye, ülkenin birkaç yıl öncesine kadar daha az ‘Yumuşak Güç’e sahip olduğunu söyledi.

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi Joseph Nye, Amerika-Türkiye ilişkilerini, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeleri ve bölgedeki rolünü Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirdi.

Basın ve muhaliflerin, özgürlüğün ve demokrasinin çok önemli unsurları olduğunu vurgulayan Nye, ancak Türkiye’de gazetecilerin kontrol altına alınmaya çalışıldığını ve iktidara olumsuz etki eden muhaliflerin hapse tıkıldığını kaydetti. Nye, “Türkiye’nin bugün, beş altı yıl öncesindeki kadar demokratik olduğunu düşünmüyorum.” dedi. Ülkede hala seçimler yapılmasının demokrasinin ‘bir derece’ yaşandığını gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin geçmişte İslam ile demokrasinin uyum içinde yaşayabildiğinin bir örneği olarak görüldüğünü, ancak zamanla bundan şüphe duyulduğunu dile getiren Nye, “Erdoğan Türk politikasında farklı bir yol belirledi. Başkan Barack Obama başlangıçta Erdoğan’ın belirlediği yolu olumlu görüyordu. Türkiye’nin bir demokrasi (ülkesi) olabileceği yönünde bir izlenim vardı. İslam ve demokrasinin uyumlu şekilde bir arada olabileceğini gösterecekti. Ancak şu an insanlar bunun doğru olup olmadığını merak etmeye başladı.” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN DEMOKRATİK BİR LİDER OLDUĞUNDAN ÜMİTLİYDİK

Nye, Türkiye’nin eski günlerindeki Yumuşak Güç'ü tekrar elde etmesini ise şu şarta bağladı:

“Türkiye'nin birkaç yıl önceki politikalarına dönmesi bunun gerçekleşmesine yardımcı olabilir. O zamanlar bir demokrasi olarak görülüyordu. Hükümet, ekonomiyi geliştiren muhafazakar aynı zamanda demokratik bir parti tarafından yönetiliyordu.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasiden uzaklaşmasının nedenini bilemediğini kaydeden Nye, “Bunun cevabını bilmek isterdim. Pek çoğumuz, Erdoğan’ın demokratik bir lider olduğundan ileri derecede ümitliydik.” ifadelerini kullandı.

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER TÜRKİYE'NİN ETKİSİNİ KIRDI

Ünlü profesör, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin etki gücünü Ortadoğu ve Avrupa’nın merkezinde yer almasına bağlayan bir sözü olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu’na göre bu rolünün Türkiye’ye özel ve ekstra etki gücü verdiğini dile getiren Nye, "Ancak Ortadoğu’daki meselelerin bunu (Türkiye’nin etkisini) kısmen kırdığını düşünüyorum." dedi. Türkiye-Suriye ilişkilerinin ‘komşular ile sıfır sorun’ politikasını çürüttüğünü anlattı.

Türkiye’de ordunun siyasetteki etkisinin azalmasının askeri ağırlıklı Türk- Amerikan ilişkilerine etki etmiş olabileceğini kaydeden Nye, “Bugün ABD’nin Türkiye üzerindeki etkisi geçmişe göre kısmen daha az. Çünkü, Türkiye Soğuk Savaş dönemine göre daha özgür bir dış politikayı takip ediyor.” ifadelerini kullandı.