Güney Kıbrıs'a gerçekleştiren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, "Kıbrıs'ta son Türk askeri çekilmeyene kadar çözüm olmaz." dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, bu sabah Rum Başkanlık Sarayı’nda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldi. Kotzias, "Kıbrıs’ın, iki bölgeli iki toplumlu cumhuriyet kurularak birleşmesini destekliyorum. Bunun olabilmesi için işgal ordularının çekilmesi şarttır. Son Türk askeri çekilene kadar da çözüm olmaz." dedi.

Kocas, Anastasiadis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin, son iki gün içerisinde, daha önemli, ayrıntılı ve nitelikli hale geldiğini söyledi. Kotzias, bu durumun, iki devlet arasındaki işbirliğinde, büyük bir pratik adım teşkil ettiğini de belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisini Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgilendirmesinden hangi izlenimi edindiğinin sorulması üzerine Kotzias, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununun adil çözümünün ileriye götürülmesiyle uğraşmak için istek, imkân ve kapasiteye sahip olduğunu, aynı zamanda bu çabada Yunanistan’ın tam desteği bulunduğunu ifade etti.

"KIBRIS KONUSUNDA BAZI ÜLKELER ACELE EDİYOR BAZILARI DA İZLİYOR"

Açıklamasında, uluslararası unsura da değinen Kotzias, “bazılarının bu süreci desteklediğini, bazılarının gerekenden daha çok acele ettiğini, bazılarınınsa sadece izlediğini” ifade etti. Garantilerin ortadan kaldırılmasının esas mesele olduğunu ifade etmesi konusunda ise Kotzias, bunu her zaman yinelediğini dile getirdi.

"ULUSLARARASI GÜÇLER BİZİMLE AYNI FİKİRDE"

Uluslararası unsurun Türkiye’yi bu husustaki tavrını değiştirmeye ikna edebilecek pozisyonda olup olmadığı sorusunu da cevaplayan yanıtlayan Kotzias, "Bugün, bu konu, gerçekten ele alınması gereken bir mesele olarak addediliyor, birçok uluslararası güç bizim sahip olduğumuz görüşü kabul etti ve bu durumun Türkiye’yi etkilememesinin mümkün olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Nikos Kotzias, son olarak, yabancı yetkililerle gerçekleştirdiği temaslardan, garantiler konusunda bir izlenim edinip edinmediği sorusuna karşılık ise “Türkiye’nin uluslararası ortamı dikkate aldığını hissettiğini” sözlerine ekledi.