Yunanistan eski Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu'nun “kamuyu aldatmaya teşebbüs” ve “resmi evrak üzerinde tahrifat” suçlamasıyla Yüce Divan'da yargılanmasına başlandı. Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nde (Arios Pagos) bugün başlayan davada Papakonstantinu, "Masumum. Tüm suçlamaları kesin bir dille reddediyorum." dedi.

Eski Başbakan Yorgo Papandreu’nun PASOK hükümetinin 2009-2011 yılları arasında maliye bakanlığı yapan Papakonstantinu, Yunanistan'da 23 yıl sonra Yüce Divan'da yargılanan ilk bakan oldu.

"GÜNDEMDE OLAN BİR KİŞİSİN, FOTOĞRAFIN ÇEKİLEBİLİR"

Duruşmanın başında söz alan Papakonstantinu, fotoğrafının çekilmemesini istedi. Eski bakana cevap veren Mahkeme Başkanı Nikolaos Passos, "Kamunun tanıdığı ve gündemde olan bir kişisin." diyerek bu talebi reddetti. Daha sonra foto muhabirleri ve kamu televizyonu NERİT salona alınarak görüntü almalarına izin verildi. Papakonstantinu, fotoğraf ve görüntü alınmaması için Yargıtay'a garajdan giriş yapmıştı. Papakonstantinu'nun duruşmasını eşi, annesi ve yakınları da izledi. Eski bakanın avukatları ise "Papakonstantinu, ülkeyi kurtarmak istedi." şeklinde savunma yaptı.

KAÇIRILAN VERGİ YAKLAŞIK 8 MİLYON

Duruşmada dinlenen ilk şahit Büyük Servet Vergilendirme Merkezi Müdürü Dimitris Masinas, Papakonstantinu'nun listeden silinen akrabalarına tahakkuk eden toplam vergi miktarının (gecikme faizi dahil) yaklaşık 8 milyon Euro olduğunu söyledi.

Duruşmada dinlenen ikinci şahit Mali Suçları Kovuşturma Birimi (SDOE) çalışanlarından Panayotis Maduvalos ise vergi kaçıran isimlerin araştırılması için harici belleğin (usb) ilk defa kendisine verildiğini ve 2 bin 59 kişinin bilgilerinin yer aldığını gördüğünü belirtti. Daha sonra Fransa'dan gönderilen bir CD'nin soruşturmaya dahil edildiğini belirten Maduvalos, CD ile usb'nin karşılaştırılmasında aynı isimlerin yer aldığını ancak CD'de eski Maliye Bakanı Papakonstantinu'nun 3 akrabasına ait bilgilere de rastlandığını belirtti.

Davaya yarın devam edilecek. Suçlu bulunması halinde eski bakana 10 yıldan ömür boyu hapse kadar ceza verilebilecek.

LAGARDE LİSTESİ

Papakonstantinu, PASOK kurucusu ve eski Başbakan Andreas Papandreu’nun ardından 23 yıl sonra Yücen Divan’da yargılanan ikinci bakan oldu. Geçen Aralık ayında Yüce Divan'a gönderilmesine karar verilen Papakonstantinu, 2010 yılında dönemin Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde tarafından kendisine verilen ve bir İsviçre Bankası’nda hesapları bulunan toplam 2 bin 62 Yunan vatandaşından akrabası olan 3 kişinin ismini silmekle suçlanıyor.

Yüce Divan'a gönderilme kararına itiraz etmesine rağmen bugün Areos Pagos'da (Yargıtay) davasına başlanan eski Maliye Bakanı, 7 Yargıtay ve 6 da Danıştay’dan oluşan üst düzey 13 yargıç tarafından sorgulanıyor. Yunanistan’da yaşanan büyük ekonomik kriz öncesinde vergi kaçırmak için İsviçre’ye paralarını transfer eden iki bin Yunanların ini içeren ‘Lagarde Listesi’, daha sonra medyaya yansımış ve krizden bunalan halkın yoğun tepkileri sonucu siyasi dengeleri altüst etmişti.