Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege'de yaşanan mülteci dramına ilişkin iki etkileyici videoyu kamuoyu ile paylaştı. Videoların ilkinde 34 mülteciye mezar olan Türk teknesindeki arama çalışmaları, diğerinde ise birkaç aylık bebeklerin de aralarında bulunduğu şişme botlara yapılan arama kurtarma operasyonu yer alıyor.

Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı, geçen Pazartesi günü Bulamaç (Farmakonisi) adası açıklarında batan ve 15'i çocuk 34 göçmene mezar olan Türk teknesindeki arama operasyonuna ilişkin görüntüleri yayınladı. Bir diğer videoda ise Sahil Güvenlik ekiplerinin bebeklerin de aralarında olduğu mültecileri kurtarma çalışması yer aldı. Teknenin parçalandığı görüldü.

Türk bayraklı Summer Breeze adlı teknenin batması üzerine gerçekleştirilen arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüler yayınlandı. Aydın'ın Didim ilçesinden Yunanistan'ın Leros adasına kaçak yollardan geçmeye çalışan mültecileri taşıyan tekne Farmakonisi adası açıklarında batmıştı. Teknede 4'ü küçük bebek, 11'i çocuk, 34 göçmen hayatını kaybetmişti. 64 göçmen ise Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılmıştı.

Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinden kurbağa adamlar, havanın aydınlanmasının ardından batık teknenin içerisinde arama kurtarma çalışması yapıyor. Askeri helikopter ile Bulamaç (Farmakonisi) adasına ulaşan kurbağa adamlar, kıyıda karaya oturan teknede aramalara başlıyor. Su altı kameralarıyla da görüntülenen arama kurtarma çalışmasında hayatını kaybeden 10 civarında göçmenin cansız bedeni su üzerine çıkarılıyor.

1 AYLIK BEBEK UYUMAYA DEVAM ETTİ

Bir diğer videoda ise her gün yüzlerce mültecinin Yunan adalarına ulaşmak için Türkiye kıyılarından şişme botlarla çıktıkları tehlikeli yolculuğa ilişkin yürek burkan görüntüler içeriyor. Sahil Güvenlik ekipleri, kapasitesinin üzerinde iki şişme botla denize açılan onlarca göçmeni kurtarma operasyonu yapıyor. Şişme botlara ulaşan ekipler, öncelikle çocukları ve annelerini kurtarıyor. Ardından ise gemiye naklediyor.

Videoda 1 ve 3-4 aylık bebeklerin de aralarında bulunduğu çok sayıda çocuk güvenli şekilde kurtarılıyor. Bir kaç aylık bir bebeğin gemiye çıkarıldıktan sonra da uyumaya devam ettiği görüntülere yansıyor. Kameraya, gemiye çıkarılan çocukların tedirgin bakışları yansıyor.

8 AYDA 61 BİNDEN FAZLA MÜLTECİ KURTARILDI

Dün yapılan açıklamada bu yılın başından itibaren Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenlerin toplam sayısının 61 bin 467 olduğu açıklandı.