Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, "Yıkım politikasına devam etmeyeceğiz. Kabadayılıktan değil, diyalogdan bahsediyoruz." diyerek bugün ateşi artan piyasalara mesaj gönderdi. 3 günde yüzde 40'a varan kayıplar yaşayan bankaların endişelerine cevap veren Dragasakis, "Temel endişemiz bankaların pürüzsüz işlemesidir. Hisse değerlerinin yükselmesidir." vurgusunda bulundu.

AVRUPALILARLA İLK TEMAS YARIN

Syriza hükümetinin ekonomi kurmayları, yarın Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve cuma günü de Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile yapılacak ilk görüşmeler öncesi Başbakan Aleksis Çipras başkanlığında gelişmeleri masaya yatırdı. Görüşmeye; Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, Maliye Bakanı Yanis Varufakis ve Kalkınma Bakanı Yorgos Stathakis katıldı.

Schultz'un Atina ziyaretinin hedefi, Atina'nın kreditörler karşısındaki duruşunu öğrenmek ve edindiği izlenimlerini öncelikle kısa süre sonra görüşeceği Merkel'e aktarmak olarak yorumlandı. Yunan hükümetinin bu konuda hazırladığı dosyanın kısa süre içerisinde hazır olacağı ve yeni bir temelde müzakerelerin hükümet programı ölçüt alınarak yapılacağı belirtiliyor.

Gazetecilere görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulunan Dragasakis, bugün piyasalarda oluşan endişeleri gidermeye yönelik soğukkanlı açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı, "Her yeni hükümet değişikliğinde ve yeni politikanın oluşturulmasında piyasalarda dalgalanma olması beklenir, borsada düşüş olur." dedi.

'BANKALARIN PÜRÜZSÜZ İŞLEMESİ HEDEFİMİZ'

Özellikle bankaların hisselerindeki düşüşü önlemeye yönelik mesaj veren Dragasakis, bankaların son 3 günde yüzde 40 değer kaybetmelerinin hatırlatılması üzerine, "Temel endişemiz bankaların pürüzsüz işlemesidir. Hisse değerlerinin yükselmesidir." şeklinde konuştu. Borsanın günü yüzde 9'dan fazla kayıpla kapamasına dair ise Başbakan Yardımcısı Dragasakis, "Son yıllarda hem borsa hem de toplum çok çakıldı." ifadelerini kullandı.

'KABADAYILIK DEĞİL DİYALOG'

"Avrupa'dan aldığımız hava çok olumlu" diyen Dragasakis, "Felaket politikasına devam etmeyeceğiz. Kabadayılıktan bahsetmiyorum ancak diyalogdan bahsediyorum." diyerek gergin bir politika sürdürmek istemedikleri mesajını verdi.

Avrupalı ortaklar ile köprüleri atmalarının mümkün olmadığını belirten Başbakan Yardımcısı Dragasakis, bakanların bugün yaptıkları Yunanistan Elektrik Kurumu (DEİ) ve çevre havayollarının özelleştirmelerinden tek taraflı vazgeçileceğine yönelik açıklamalarını ise yorumlamaktan kaçındı.

Dragasakis, DEİ, Yunan Telekom (OTE) ve Su (EYDAP) kuruluşlarına ilişkin, "Bu işletmeleri desteklemek istiyoruz. Onlara yük olmayacağız. Vatandaşların güçlendirilmesi başka kaynaklardan finanse edilecek." değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIM ÇEKMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Hükümetin yeni yatırımları çekme ile yakından ilgilendiğini belirten Başbakan Yardımcısı Dragasakis, daha şimdiden küçük ve büyük yatırımlardan oluşan bir dosya hazırlığı yapıldığını belirtti.

'AVRUPA'NIN BİZDEN KURTULMASI İÇİN ÖNERİLERİMİZ VAR'

Dragasakis, cuma günü Eurogroup Başkanı ile yapılacak görüşmeye dair ise "Yunanistan'ın çıkmaz yoldan nasıl döneceğine, para vermeye devam etmemesi için Avrupa'nın bizden nasıl kurtulacağına dair pozisyon ve önerilerimizi söyleyeceğiz." dedi. Yunan Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, "Şimdiye kadar geçerli olan memorandum bizim için bitti." vurgusunda bulundu.