Yunan ekonomist ve gazeteciler, bankacılık sektörünün çok hassas olduğunu belirterek Türkiye'de Bank Asya'ya yapılan müdahalenin kabul edilemeyeceğini belirtti. Avrupa'da böyle bir konunun yaşandığını hatırlamadıklarını belirten gazeteciler, bunun yabancı yatırımcıyı kaçıracağını söyledi.

Avrupa'da ve krize rağmen hassas bir dönemden geçen Yunanistan'daki bankacılık sektörüne müdahalenin söz konusu olamayacağını belirten Yunanistan'ın en büyük bankalarından National Bank of Greece'te (NBG-Yunanistan Ulusal Bankası) aralıksız 29 yıl İletişim Müdürü olarak görev yapan Nikos Gerakaris, Türkiye'de dün akşam yaşanan banka yönetime el koyma işleminin Avrupa'da ilk defa yaşandığını söyledi: "Hiçbir kişi yada hükümet, mali durumu yeterli bir bankanın yönetimini ele geçirme hakkına sahip olamaz. Avrupa'da böyle bir şey gündeme dahi gelmez. İlk defa duyduğum bir şey."

"SİYASİ GİRİŞİMLER PİYASAYI YARALAR"

Bu tip girişimlerin yabancı yatırımcıyı endişeye sevkedeceği uyarısını yapan 56 yıldır gazetecilik yapan Gerakaris, "Bu tip siyasi girişimler, serbest piyasa ekonomisini yaralar. Banka gibi her özel teşebbüs kendi mecrasında işleyişini sürdürmelidir. Hiç kimse ya da kurum tarafından zor durumda bırakılamaz. Demokrasi dışı müdahaleler kabul edilmez. Aksine devlet, ayrım yapmadan özel teşebbüsün önünü açacak düzenlemelere imza atar. Engel olmaz." dedi.

Türkiye'deki Finansbank'ın da sahibi olan NBG'de 29 yıl aralıksız iletişim müdürü olarak görev yapan Nikos Gerakaris, bankanın son 7 genel müdürü ile çalıştı. Başbakanlar ve banka müdürleriyle yaşadığı anılarından oluşan kitabı iki ay önce piyasaya çıktı.

"BANKA YARGIDA HAKKINI ALIR"

Ülkenin saygın ekonomi gazetelerinden Kathimerini Ekonomi Editörü Kostas Kallitsis de "Bankacılık sektörüne bu tip girişimler kabul edilemez. Polis operasyonu ile olağanüstü bir hava estirmek akıl karı değil. Vatandaşlar korkutulamaz." dedi.

Konunun uluslararası yargıya intikal ettirilmesi halinde bankanın haklı bulunacağına dikkat çeken ekonomist Kallitsis, şöyle konuştu: "Bunlar insan hakları ve hür teşebbüsün işleyişi önünde engel teşkil eder. Bankacılık sektörü çok hassas bir alan. Sektöre ve ekonomiye zarar verir. Yabancı yatırımcıyı kaçırır. Haksızlığa maruz kalan banka, uluslararası mahkemelerde hakkını aradığı taktirde davayı kazanır. Benzer durum Rusya'da yaşanmış, ilgili banka ortakları büyük bir tazminat kazanmıştı."