Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Letonya'nın başkenti Riga'da başlayan AB liderler zirvesine C-130 nakliye uçağı ile gitti. Haberi manşetten veren gazeteler, 3 başbakanlık uçağı ile biçrok kamu aracında yedek parça sıkıntısı yaşandığını yazdı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Letonya'nın başkenti Riga'da dün başlayan AB liderler zirvesine C-130 tipi nakliye uçağı ile gitti. Başbakanlığa ait 3 uçağın bakıma alınması sebebiyle dün sabah saat 10.00'da Elefsina askeri havaalanından kalkan C-130, 3 saatlik yolculuğun ardından Riga'ya ulaştı. Çipras ve müzakere heyetinde yer alan 3 bakanın da aralarında bulunduğu heyetin oturabilmesi için uçakta bazı düzenlemeler yapıldı.

Basına yansıyan fotoğraflarda Çipras'ın kurmaylarıyla toplu, tek tek görüşmeler yaptığı, elindeki dosyayı incelediği ve gazete okuduğu görülüyor.

Yunan gazeteleri, Çipras'ın bu tercihine VIP uçaklarda yaşanan yedek parça eksikliğinin sebep olduğunu yazdı. Haberi manşetten veren Ta Nea, "Yedek parçasız ülke" başlıklı haberinde, "Sadece 3 başbakanlık uçağı devre dışı değil. Yolda ateş alan otobüsler, arızalı olan itfaiye ve devriye araçları, 1 milyon kilometreye ulaşan ambulanslar da var." diye yazdı.

Syriza Partisi'nin yayın organı Avgi Gazetesi ise Çipras'ın C-130 ile Riga yolculuğunda Avgi gazetesini okurken çekilmiş fotoğrafın altına şu ifadeyi düştü: "Avgi silahı ve C-130 ile savaşa..."

Syriza Hükümeti, daha önce yaptığı açıklamalarda, başbakanlık uçaklarından biri ile kamuya ait makam araçlarının önemli bir kısmını satışa çıkaracağını duyurmuştu.

ÇİPRAS: ANLAŞMA İÇİN İYİMSERİM

Yunanistan'da yapılan seçimlerin ardından iktidara gelen Radikal Sol Koalisyon ve Bağımsız Yunanlar, AB ve IMF ile geçen hükümet döneminden kalan müzakereleri tamamlamakta zorlanıyor. AB ve IMF, yeni önlemler için dayatırken, Çipras ise seçim öncesi verdiği yeni önlemler alınmayacak vaadini devam ettirmek istiyor. Nakit sıkıntısı çeken Atina, bir an önce AB ile mutabakat sağlamak istiyor. Atina, yeni anlaşmada yer alacak önlemlerin vatandaşı doğrudan etkilemeyecek şekilde belirlenmesinde ısrar ediyor.

Dün yapılan görüşmelerde Atina ile anlaşma için sürecin hızlandırılmasında mutabakat sağlandı. Başbakan Çipras, "İyimserim" dedi. Riga'daki toplantılar bugün de devam edecek.