Yunan basın-yayın organları, Yunanistan ile kreditörler arasında dün de uzlaşma sağlanamamasına ilişkin gelişmeleri manşetten verdi. Kreditörlerin önlemler listesini daha da sertleştirerek bizzat Başbakan Çipras'ı rezil etmek ve ülkeyi batırmak istediklerini yazan gazeteler, anlaşma için son tarihin Pazar günü olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"YUNANİSTAN'IN ÖLÜMÜNÜ İMZALAMAM"

İktidardaki Syriza partisine yakın Avgi gazetesi, "Çipras: Yunanistan'ın ölümünü imzalamam" manşetiyle çıktı. Son anda anlaşma için yarın yeni bir Eurogroup yapılacağını yazan gazete, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ve IMF'den oluşan Kutsal İttifak'ın Yunanistan ve kreditörler ile müzakereleri raydan çıkarmak ve Avrupa'yı bölmek için çalıştıkları eleştirisinde bulundu. Dün yapılan Eurogroup'ta Yunanistan'ın uzlaşma konusunda yeni önerilerde bulunulduğunu ve orta yolcu Avrupalıların Alman maliye bakanından farklı düşündüklerini net bir şekilde ortaya koyduklarını belirtti.

"OYUN BİTTİ!"

"Schauble kumpanyası" şeklinde bir ifade de kullanan Avgi, IMF ile aynı hizaya geldikleri yorumunda bulundu. Schauble'nin şantajlarına AB Konsey'i başkanı Tusk'un da katıldığını yazan gazete, Yunan Başbakan Aleksis Çipras'tan gerekli cevabı aldığını aktardı.

Avgi, diyalogu şu şekilde aktardı: "Tusk: 'Oyun bitti' şeklinde Yunan Başbakana sataşınca, Çipras, şu cevabı verdi: 'Yunanistan'da 1,5 milyon işsiz, 3 milyon fakir ve başka geliri olmadığı için sadece dedelerinin emekli maaşlarıyla yaşayan binlerce aile var. Bu oyun değil. Hakaret edilen bir halkın neleri yapabileceğini küçümsemeyin.' "

IMF: 30 HAZİRAN'DA ÖDENMEZSE İFLAS OLMAZ

Gazete, IMF'nin 30 Haziran'da 1,6 milyar Euro borç ödemesi bulunan Atina'nın 30 Haziran'da bunu ödememesi halinde iflas etmiş olmayacağını açıkladığını yazdı.

TA NEA: HERKES HERKESE KARŞI

"Anlaşma öncesi herkes herkese karşı" başlıklı manşetinde Ta Nea, Yunanistan için her şeyin yarınki Eurogroup toplantısında belli olacağını yazdı. Gazete, Başbakan Aleksis Çipras'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk'a "Yunanistan, oyun değil" dediğini yazdı.

ETHNOS: BRÜKSEL MENGENESİNDE

"Ülke Brüksel mengenesinde" başlığını kullanan Ethnos, "Zaman daralırken, müzakereler 'sıfır' noktasında" yorumunda bulundu. Şantaj, ültimatom ve perde arkasında vahşice kavgalar yaşandığını yazan gazete, yarın yapılacak Eurogroup'ta uzlaşma için son çabaların gösterileceğini yazdı.

Ülkenin Brüksel mengenesinde bulunduğunu yazan Ethnos, önümüzdeki 24 saatlerde çözüm çabalarının sona ereceğini hatırlattığı haberinde hükümetin kreditörler ile müzakerelerde sınıra dayandığı yorumunda bulundu. Aleksis Çipras'ın dün öğlen anlaşma olacağı konusunda emin olduğunu belirtmesine rağmen daha sonra yapılan Liderler Zirvesi'nde alacaklıların çılgınca taleplerde ısrar etmeleri sebebiyle çekilebilme ihtimalinden bahsettiğini de aktardı.

KATHİMERİNİ: ANLAŞMA İÇİN SON GÜN PAZAR

"Çözüm ya da tam anlamıyla kopma" başlıklı manşet haberinde sağ eğilimli Kathimerini, "Liderler Zirvesi'nde Yunanistan için düşmanca hava...Eurogroup yarın toplanacak, plan b de masada." değerlendirmesinde bulundu.

Atina ve kreditörler arasında korku filmini hatırlatır şekilde müzakelerin devam ettiğini yazan Kathimerini, son anlaşma sınırı ya da temelden kopmanın Pazar günü olacağı değerlendirmesinde bulundu. Merkel'in Pazartesi gününden önce anlaşma isteğini yazan gazete, yarın yapılacak Eurogroup'un gündeminde Yunanistan'ın iflas etmesi durumunda Eurogroup'u rahatlatmayı amaçlayan B planının da bulunacağı bilgisini verdi. Yunanistan için havanın oldukça ağır olduğunu yazan gazete, bunun Çipras ve Tusk arasında yaşanan diyalogdan da anlaşıldığını hatırlattı.

KREDİTÖRLERİN ÖNLEM TALEPLERİ

Kreditörlerin emeklilik yaşında değişiklik (67) ve borç silme konusunu şimdi konuşma yanlısı olmadıklarını yazan Kathimerini, bu çizgiye "Atina önce reformlar yapsın ve sonra borç konusunu ele alalım" diyerek IMF'nin de dahil olduğunu yazdı.

Kreditörlerin son önlemler listesinde Yunan ekonomisinin en rekabetçi ve yararlı sektörleri turizm ve denizcilike vergi artışı istendiğini yazan Kathimerini, otel, lokanta, restoran ve tavernalara uygulanan KDV oranının yüzde 23 çıkarılmasında ısrar edildiğini vurguladı. Denizcilik sektörüne de vergi artışı ve vergi muafiyetlerine son verilmesi tadbiri istendiğini ancak gıdaya uygulanan yüzde 13 KDV oranının devam etmesine ise yeşil ışık yakıldığını yazdı. Öte yandan önlem listesinde yer alan emeklilere verilen sosyal dayanışma ikramiyesinin iptal edilmesinin de bulunması Atina'nın tepkisini çekti.

Atina'da gelişmeleri izleyen yabancı muhabirlerden Alman ZDF kanalının canlı bağlantı hazırlıkları sırasında çekilmiş bir fotoğrafı yayınlayan gazete, muhabirlerin "çözüm bulun da memleketimize dönelim" şeklinde yakındıklarını aktardı.

EFİMERİDA SİNTAKTON: ÇİPRAS'I REZİL ETMEK VE ÜLKEYİ BATIRMAK İSTİYORLAR

Efimerida Sintakton gazetesi, pozisyonlarını sertleştiren kreditörlerin siyasi kriz çıkarmak istedikleri yorumunda bulundu. "Alacaklılar, Çipras hükümetinin batışını görmek için şartları zorlaştırıyor." diyen gazete, sağ politikacıların görüşlerine de yer verdi: "Kreditörlerin katı tutumunun hedefi, bizzat Başbakan Çipras'ı rezil etmek ve alacaklıların talepleri karşısında son anda boyun eğdirmektir." Gazete, dış basının Yunanistan'a yönelik kabul edilemez taleplerde bulunulduğu yorumunu da aktardı.

ELEFTEROS TİPOS: ŞOK ÖNLEM TALEPLERİ

Ana muhalefet muhafazakar Yeni Demokrasi'ye yakın bir çizgide yayın yapan Elefteros Tipos, "Kurumlardan (AB ve IMF) şok önlemler: Anlaşma için fedakarlık" başlıklı manşetiyle çıktı. Kreditörlerin emeklilik, turizm sektörü, lokanta ve tavernalar için yüzde 23 KDV gibi sert önelmler istediklerini belirten gazete, teknik ekipler arasındaki müzakerelerin yarın yapılacak Eurogroup toplantısına kadar süreceğini yazdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Pazartesi günü piyasalar açılmadan önce anlaşma istediğini de hatırlattı.

AB ve IMF'nin talep ettiği önlemlerden bazıları aktaran Elefteros Tipos, özel dayanışma vergisinin gelir vergisi içerisine dahil edilerek kalıcı hale getirilebileceğini yazdı. AB Konsey'i başkanı Donald Tusk'un dışarıda 'happy end' şeklinde olumlu mesaj verdiğini yazan gazete, içeride ise "oyun bitti" sözleriyle asıl tavrını koyduğunu belirtti.

"SEÇİME GİDELİM"

Gazete, iktidar partisi Syriza içerisindeki önde gelen bazı üyelerin kreditörlerin ağır taleplerinin kabul edilmesine karşı çıkarak erken genel seçimlere gidilmesini istediklerini belirtti.