Yunan halkının dindarlık düzeyi 2006 yılından sonra yüzde 34 oranında azaldı. Halkın yüzde 74,2'si Tanrı'nın varlığına inanırken, ahiret gününe inananların oranı ise yüzde 31,8 oldu.

To Vima gazetesinde bugün yayınlanan Kapa Research şirketinin anketine göre Yunan halkının, 2006'dan bugüne geçen sürede dindarlık seviyesinin yüzde 34 azaldığını ifade etti. Kiliseye en az bir defa gittiğini söyleyenlerin sayısı da yüzde 16 azaldı.

Araştırmaya göre Yunanlardan yüzde 74,2'si Tanrı'nın varlığına inanıyor. Yüzde 62,5'i nazara, yüzde 41,4'ü mucizeye, yüzde 37,8'i ise şeytanın varlığına inandığını belirtti. Uzaylılara inananların oranı yüzde 37,8 olurken, yeniden dirilişe (ahiret gününe) inananların oranı ise yüzde 31,8 oldu.

Yarın Paskalya ile birlikte sona erecek 40 günlük perhizi uygulayanların oranı sadece yüzde 9,9 olarak tespit edildi. Perhizin son haftası olarak ifade edilen Kutsal (Büyük) Hafta süresince perhize uyduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 45,2 oldu.

Yarın kutlanacak olan ve Hıristiyan Ortodoks dünyasının en önemli bayramı olarak kabul edilen Paskalya Yortusu (Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra dirilişine inanıldığı gün), halk tarafından atalarından kalan bir gelenek olarak yaşatıldığı anlaşıldı. Paskalya'nın kendileri için bir mana ifade etmediğini söyleyenlerin oranı da yüzde 13 arttı.

Eski yıllarda Paskalya Yortusu'nun tatil, dinlenme ve doğdukları memlekete gitme fırsatı olarak değerlendirenler, artık kötü ekonomik durumları sebebiyle Paskalya'yı evlerinde geçirdiklerini söyledi.

Ekonomik krizin Yunanların alışkanlıklarını değiştirmesine rağmen, vatandaşlar, Paskalya Yortusu döneminin kendileri için dini ciddiyetle yaşamaya çalıştıkları ve Yortu vesilesiyle kendilerini kiliseye daha yakın hissettiklerini belirtti.