Yunan hukukçu ve akademisyenler, Türkiye'de son dönemde yargıç ve savcıların görevden ihraç edilerek tutuklanmalarına tepki gösterdi. Yargı ve yürütme arasındaki bağımsızlığın ortadan kalktığını vurgulayan akademisyenler, yargı erkinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kölesi haline geldiğini savundu.

Türkiye'de yargı camiasına yönelik baskı ve tutuklamalara Yunanistan'dan da tepki geldi. 63 tahliye kararının ardından apar topar açığa alınarak cezaevine gönderilen hakimler ile 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını soruşturan savcıların meslekten ihraç edilmesini sert bir dille eleştiren Atina Barosu Avukatı ve İonio Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sotiris Livas, “Türkiye'de şahit olduğumuz yetkili mahkemenin tahliye kararlarını uygulamayı reddeden savcının tavrı, çok negatif gelişmelerdir. Bu gelişmeler Türkiye içerisinde etkili bir karışıklık sonucuna sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde demokratik güçler paylaşımı dengesini de bozmuştur.” dedi.

“YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE EVRENSEL HUKUK RAFA KALDIRILMIŞTIR”

Yargının yürütmeye boyun eğmesi için her şeyin yapıldığını vurgulayan Livas, “Çok net biçimde yargı bağımsızlığı rafa kaldırılmıştır. Yürütme hiç durmaksızın ne kadar haksız, anayasa karşıtı ve yasadışı da olsa taleplerinin karşılanmasını ve bunlara boyun eğilmesini istiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yargıya müdahalelerinin evrensel hukuka ters olduğunu belirten Doç. Dr. Livas, şöyle konuştu: “Yargı kararlarının uygulanmasını savcının reddetmesi, mahkeme kararlarına başbakan ve cumhurbaşkanının ifade edilemeyecek biçimde müdahaleleri, Erdoğan sistemini onaylamayan yargıç ve savcıların cezalandırılmaları, bütün bunlar Avrupa hukuk devleti sistemine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının ihlal edilmesidir.”

“YARGI ERDOĞAN VE YÜRÜTMENİN KÖLESİ OLMUŞTUR”

Atina Barosu üyesi Livas, HSYK'nın 17-25 Aralık skandallarını soruşturan savcıları ihraç etmesinde de olduğu gibi “Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda HSYK'nın anayasa değişikliği için AKP'nin desteklenmesi yönündeki çağrısı da gösteriyor ki yargı erkinin ne denli yürütmenin kölesi olduğunu anlaşılıyor. Bu da sorunun ve çürümüşlüğün aslında çok daha derinlerde olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

“HAKİM VE YARGIÇLAR TUTUKLANMASI DARBEDEN BETER”

Ülkenin önde gelen üniversitesi Panteion’da Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümü yöneticiliği de yapan anayasa hukukçularından Doç. Dr. Pinelopi Funthedaki ise son HSYK seçimlerinde sağladığı çoğunluk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin yargı sistemini kontrolü altına aldığını hatırlattı.

Türkiye'de son günlerde yaşanan savcı ve yargıç tutuklamaları ile HSYK'nın ihraç kararlarını da eleştiren Funthedakis, “Savcı veya yargıçların tutuklanması söz konusu olamaz. Eskiden Türkiye’de belli bir süreden sonra ordu yönetimi siyasilere bırakıyordu. Şimdiki durum ise net bir darbeden daha problemli. Erdoğan ve AKP, yargının dişlerini sökerek kendi kültür ve anlayışını yerleştirmeyi amaçlıyordu. Maalesef bunu da başardı.” ifadelerini kullandı.