Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) hükümeti tarafından önerilen 'kemer sıkma önlemleri'ne (memorandumlar) giden süreç ile kredi anlaşmalarını inceleyecek 'Araştırma Komisyonu' kuruldu. Parlamentoda kabul edilen öneriye göre Araştırma Komisyon'u, AB ve IMF'den alınan krediler karşılığında hayata geçirilen ekonomi politikalarında suistimaller ve suç işleyen olup olmadığı masaya yatıracak.

Yunan parlamentosu, önceki hükümetler döneminde Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan Troyka ile toplam 250 milyar Euro'luk kredi anlaşması karşılığında hayata geçirilen 'kemer sıkma önlemleri' (memorandumlar) anlaşmaları için 'Araştırma Komisyonu' kurulmasına karar verdi.

SYRİZA ve ANEL koalisyon hükümeti tarafından önerilen 'Araştırma Komisyonu', 300 üyeli parlamentoda oylamaya katılan 250 milletvekilinden 156 'evet' oyu aldı. Öneriye 72 milletvekili 'hayır', 22'si 'çekimser' oy kullanırken, sabaha karşı tamamlanan seçim sonucunda komisyonun kurulmasına kararlaştırıldı.

BAŞBAKAN ÇİPRAS: KOMİSYON İDEOLOJİK OLMAYAN EYLEMLERİ ARAŞTIRACAK

Yunan parlamentosunda yapılan görüşmelerde söz alan Başbakan Aleksis Çipras, "Araştırma Komisyonu önerisi, memorandumları biçimlendiren neoliberal fikirleri cezalandrımayı amaçlamamaktadır. Ancak kötü, obsesif ve ideolojik seçim uygulamalarından öte eylem ve ideolojik olmayan sebepler olup olmadığını araştıracak." dedi.

2009-2015 DÖNEMİ İNCELENECEK

Komisyon, Yunanistan'ın krizden kurtuluş için 2009'dan 2015 yılı Ocak ayına kadar geçen süreçte 'kemer sıkma politikaları'na (memorandumlar) giriş ve kredi anlaşmalarını imzala aşamaları, denetim süreci ve 'kemer sıkma politikaları' (memorandumlar) ile ilişkili uygulamaları masaya yatıracak. Araştırma Komisyonu, bu süreci 4 farklı dönem altında inceleyecek: 1-AB ve IMF ile yapılan I. Memorandum anlaşması (Ekim 2009-Mayıs 2010), 2- Kredi Anlaşması (Mayıs 2010-Kasım 2011), 3- Yunanistan'ın borcunu azaltmak için özel sektör kreditörlerü ile yaptığı tahvil takası anlaşması PSI (Kasım 2011-Mayıs 2012), 4-Mayıs 2012'den 2015 Ocak ayına kadar.

Öneride, Yunanistan'ın 2009'da dış borcunun GSMH'nın yüzde 127'sinden 2015'te yüzde 180'i aştığı vurgulandı. Aynı dönemde işsizliğin yüzde 9,5'ten 2015'te yüzde 27'ye ulaştığının altı çizildi.

SUÇ İŞLEYENLER SORUŞTURULACAK

Araştırma Komisyonu kurulma önerisinde yukarıda belirtilen dönemlerde siyasaten sorumlu olan isimler açıkça belirtilmiyor. Ancak bu isimlerin kimler olduğu ima ediliyor. Belli politik kişiler hakkında yasaları çiğnemeden dolayı suç işlendiklerinin araştırılması istenmezken, suç işlendiği tespit edilirse, bu kişiler hakkında 'ön soruşturma komisyonu' kurulacak.

ND VE PASOK ATEŞ PÜSKÜRDÜ

2009-2015 döneminde ülkeyi yöneten muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ile sosyalist PASOK partileri, AB ve IMF ile kredi ve kemer sıkma anlaşmalarına attıkları imzalar sebebiyle Araştırma Komisyonu kurulmasına ateş püskürdü. Karşı atağa geçen ND, yeni bir araştırma komisyonu kurulmasını önerecek. ND, 1981'den günümüze görev yapan bütün hükümetlerin ekonomi politikalarının masaya yatırılmasını istiyor.

Ülkeyi onlarca yıl yöneten bir diğer diğer parti PASOK ise 2004-2009 döneminde iktidarda olan Yeni Demokrasi lideri ve Başbakan Kostas Karamanlis'in de ekonomik krizin tetikleyicisi ve şahidi olarak 'Araştırma Komisyonu' çerçevesine dahil edilmesini istedi.