Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak Adaları krizi sırasında hayatını kaybeden 2'si pilot 3 kişinin anısına düzenlenen törene katıldı. Kardak Adaları üzerinde helikopterle de uçan Kamenos, denize çelenk bıraktı. Kamenos'un Kardak üzerinde uçması, yeni bir krize sebep oldu.

Syriza hükümetinin küçük ortağı aşırı sağ Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kamenos, 30 Ocak 1996'da iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Kardak Adaları krizinin yıldönümünde düzenlenen törene katıldı. Kamenos, Türkiye ve Batı Trakya'ya ilişkin oldukça sert söylemiyle biliniyor.

Bakan Kamenos, Kardak krizinde deniz kuvvetlerine ait helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden pilotlar Panayotis Vlahakos ve Hristodulos Karathanasis ile sancaktar Ektoras Gialopsos için düzenlenen anma törenine katıldı. Başkent Atina yakınlarındaki Marathonas Donanma Helikopter Birimi'nde düzenlenen törende, Savunma Bakanı Panos Kamenos, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Evangelos Apostolaki ve Emekli Deniz Havacılık Birliği başkan yardımcısı birer çelenk bıraktı. Yunanistan milli marşı okundu.

"EGEMENLİĞİMİZİ MÜZAKERE ETMEYİZ"

Törende bir konuşma yapan Kamenos, '3 kahramanı saygı ve ile andıklarını' belirterek övdü. "Bize görevlerine olan inançları, değerleri ve uzun tarihimizi sürdürme gücü veren özellikleriyle örnek oluyorlar." diyen Kamenos, "Bazıları milli egemenliğimizin müzakere (Troyka ile) edilebileceğini zannetmelerine rağmen onlar, bize daha iyi ve güçlü bir ülke ile toplum inşa etme yolunu gösteriyorlar." ifadelerini kullandı. Kamenos, "Milli egemenliğimizi yeniden kazanmak için her fedekârlığı yapacağız." dedi.

"KARDAK KRİZİ KAZA DEĞİL"

Hayatını kaybeden askerlerin ailelerine seslenen Kamenos, helikopterin teknik bir kaza sonucu değil, Türkiye'nin vurması sonucu düştüğünü ima ederek şöyle konuştu: "Kardak krizi araştırılmaya devam edilecek. Zira bu bir kaza değildi." Bakan Kamenos, kısa bir süre önce İspanya'da düşen savaş uçağında hayatını kaybeden 2 pilotu da saygı ile andıklarını belirtti.

Kriz sebebiyle ordu bütçesinde yapılan kesintilere de değinen Kamenos, "Helikopterlerin tamamını havalandırmak ve bütün parçaları kullanmak için bütün gücümüzü ortaya koyacağız. Müttefiklerimiz ve tüm bölgenin Silahlı Kuvvetler'in rolünü daha iyi anlamalarını sağlayacağız." dedi.

Törenin yapıldığı alan üzerinde 2 adet S-70 Aegean Hawk helikopteri hatıra uçuşu da gerçekleştirdi.

KARDAK'A HELİKOPTERDENK ÇELENK ATTI

Savunma Bakanı Panos Kammenos, NH-90 tipi askeri helikopterle Kardak Adaları üzerinde uçuş da yaptı. Kamenos, 3 kişinin hayatını kaybettiği sulara çelenk bıraktı.

Ardından Girit adasına geçen Kamenos, burada Kıbrıs savaşında hayatını kaybeden komando askeri Emanuil Bikaki'nin mezarına çelenk koydu. Kamenos'a Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Evangelos Apostolakis, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Evangelos Turnavis de eşlik ediyor.

KARDAK ÜZERİNDE İT DALAŞI

İki ülke arasında Kamenos'un Kardak üzerinde uçmak istemesi sebebiyle anlaşmazlık yaşandığını ileri süren haber siteleri, herhangi bir sıcak temas olmadan programın tamamlandığını duyurdu. İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında telefonların "alev aldığı" yorumunda bulunan savunma ve strateji siteleri, Kamenos'un adalar üzerinde uçtuğu sırada Türk F-16 savaş uçakları tarafından tacize maruz kaldığını ileri sürdü. Haberlere göre Yunanistan da kendi savaş uçaklarını kaldırdı ve 'it dalaşı' yaşandı.

Atina merkezinde bulunan Kardak anıtına da her yıldönümünde ırkçı Altın Şafak taraftarları tarafından çelenk bırakılarak büyük protesto gösterileri düzenleniyor.

KARDAK KRİZİ

Türkiye Başbakanı Tansu Çiller ve Yunan Başbakanı Kostas Simitis döneminde patlak veren Kardak Adaları krizi, yakın dönemde iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren en önemli olay olarak kabul ediliyor. Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu belirtimiş, Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu ileri sürmüştü. Kardak, iki ülke komandoların karşılıklı çıkarmalarına sahne olmuş, bayrak dikme yarışına dönüşmüştü. Kriz, 30 Ocak 1996 gecesi Yunan helikopterinin kaza yapması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmesiyle tırmanmıştı. Tansiyon, ABD'nin araya girmesiyle sona ermişti.

Yunanistan'da Kardak krizine dair yayınlanan çok sayıda kitaba bir yenisi daha eklendi. Dönemin Yunan Genel Kurmay Başkanı Amiral Hristos Limberis'in kriz anıları 19 yıl sonra kitaplaştı. Kitap, bu hafta piyasaya çıktı.

Yunanistan'da Savunma Bakanlığı da yapan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Frangos Frangulis, verdiği bir röportajda, “Eğer ben olsaydım kayalığa (Kardak) 3-4 adet sis bombası atardım. Yangın çıktı bahanesi ile söndürmek için Kanader uçağı gönderirdim. Türk komandolara ne olurdu bilemem. Sonuçta Kardak kayalıklarını işgal edemezlerdi. Bir gün Amiral Hristos Limberis’e (Dönemin Yunanistan Genelkurmay Başkanı) git. Bu konuda sana çok fazla söyleyeceği vardır.” ifadelerini kullanmıştı.