Euro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri Yunanistan'ın borç krizinin çözümü amacıyla dün akşam Brüksel'de toplandı. Atina'ya Euro bölgesinden 'geçici çıkış' önerildiği iddia edildi.

BBC'nin haberine göre, liderlerin Euro bölgesi maliye bakanlarının önerilerini masaya yatırdığı zirvede görüştükleri maddelerden biri, "Yunanistan'ın anlaşma sağlanamaması durumunda geçici olarak Euro bölgesinden çıkması." Hazırlanan taslak, kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılmazsa Yunanistan'ın geçici olarak Euro bölgesinden çıkması tavsiyesinde bulunuyor.

Maliye bakanlarının liderlere sunduğu dört sayfalık taslak belgede, "Yunanistan'ın Euro bölgesinden 'mola alması' için olası bir borç yapılandırması dahil, hızlı müzakereler sunulması gerekiyor" denildi. Taslaktaki bir diğer önerinin de, "Yunanistan'ın varlıklarının zaman içinde özelleştirilmesi ve borcun kapatılması için bağımsız bir fon oluşturulması" olduğu öğrenildi. Belgede, Yunanistan'ın Çarşamba gününe kadar, KDV ve emeklilik dahil bir dizi yeni reformun uygulamaya girmesi için yeni bir yasa yürürlüğe koymayı da kabul ettiği ifade edildi. Belgede, Yunanistan'ın ihtiyacı olan yeni kurtarma paketinin ülkenin 2018'e kadar borçlarını kapatabilmek için talep ettiği 53,5 milyar euro'yu geçip 86 milyar euro'ya çıkabileceği kaydedildi.

"ÖNERİLER KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ"

Yerel medyaya konuşan Yunan hükümetinden bir yetkili, "Metin bütünüyle çok kötü. Çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi. Adı açıklanmayan bir diğer hükümet yetkilisi de, önerilerin "Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Syriza hükümetini kasıtlı olarak küçük düşürmek için tasarlandığı" yorumunu yaptı.