Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, SYRİZA ve ANEL hükümetinin cumhurbaşkanı adayının Prokopis Pavlopulos (64) olduğunu açıkladı.

Yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Prokopis Pavlopulos'u aday gösterme gerekçesini anlatan Çipras, yeni cumhurbaşkanı adaylarının konjonktürden bağımsız olamayacağını belirtti. Çipras, Pavlopulos'un bu zor dönemde itibarı ve demokratik hassasiyeti ile ülkesine ve halkına yardımcı olabileceğini düşündüklerini vurguladı.

Partisinin meclis grubunda cumhurbaşkanı adayında olması gerek özellikleri sıralayan Başbakan Çipras, cumhurbaşkanı adayının kanıtlanmış demokratik hassasiyeti, üst düzey vatansever sorumluluk duygusu ve meclis tarafından memnuniyetle kabul edilecek bir kişilik olması gerektiğini söyledi.

"CUMHURBAŞKANI TOPLUMDA BİRLİK İÇİN ÖNEMLİ"

Çipras şöyle konuştu: "Yeni bir dönemin doğumuna şahitlik yapıyoruz. Her zamankinden daha çok birlik olmak gerekir. Toplumda birlik. Düşünce birliği zorunlu koşuldur ve cumhurbaşkanı adayı tercihi de konjonktürden bağımsız olamaz. Çok fazla isim önerileri yapıldı. Soldan çok övünülecek bir cumhurbaşkanı adayı önerildi. Ülkede hiçbir zaman soldan bir cumhurbaşkanı olmadı. Sol, en kritik anlarda hiç bir zaman ne tarih karşısında böbürlenme içerisinde oldu ne de kendi için görev peşinde koştu. İlham iddiasındaydı. Bu yüzden cumhurbaşkanlığı için en makul ilham veren ve birleştiren isim Prokopis Pavlopulos'tur."

ÇİPRAS MERKEZ SAĞA AÇILMAK İSTİYOR

Başbakan Çipras'ın merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) hükümetlerinde bakanlık yapmış Pavlopulos'u aday göstermesine Syriza'nın merkez sağa ve ılımlı kişiliğe açılma isteğinin etkili olduğu yorumu yapılıyor. Siyasi analistler, Çipras ve partisinin böyle bir tercihte bulunmasında Radikal Sol Koalisyon (Syriza) Partisi'nin sağında kalan toplum kesimleri ve siyasi partiler ile gayrı resmi diyaloğa ve işbirliğine girmek istemesi ile yasal düzenlemelerde desteklerini arkasına almak istemesinin de etkili olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Çipras'ın sol bir cumhurbaşkanı seçilmesi yönünde yapılan baskılara direndiği ve yukarıdaki gerekçelerle merkez sağdan bir ismi açıkladığı belirtiliyor.

Yarın akşam yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Pavlopulos'un 300 üyeli parlamentoda seçilmek için gerekli 180 oyu rahatlıkla geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hükümet 162, anamuhalefet Yeni Demokrasi ise 76 sandalyeye sahip.

Potami ve PASOK partileri ise Anayasa Profesörü Nikos Alivizastos'u cumhurbaşkanlığı için aday gösterecek.

PAVLOPULOS KİMDİR?

Prokopis Pavlopulos, 1950 yılında Mora şehri Kalamata'da doğdu. Hukuk eğitimi alan Pavlopulos, Fransa'da Kamu Hukuku doktorası yaptı. Pavlopulos, Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 1986'da doçent, 1989 yılında ise profesör oldu. Fransa Paris II üniversitesinde misafir akademisyen olarak da görev yapan Pavlopulos'un çok sayıda bilimsel kitap ve makaleleri bulunuyor.

1996, 2000, 2004, 2007, 2009 ve 2012 yıllarında yapılan seçimlerde merkez sağ Yeni Demokrasi'den milletvekili seçilen Pavlopulos, Zolata hükümetinde (1989-1990) sözcü, Cumhurbaşkanı Konstnatinos Karamanlis'in (1990-1995) Yasa Bürosu Müdürlüğü, Yeni Demokrasi Partisi Sözcüsü (1995-1997), Yeni Demokrasi Meclis Grup Sözcüsü (2004-2007), İçişleri, Kamu ve Yerinden Yönetim Bakanı (2004-2007) ve İçişleri Bakanı (2007-2009) olarak görev yaptı.

Pavlopulos, evli ve 1 erkek 2 kız babası.