Avrupa Birliği ile sorunlu ilişkileri olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 4 günlük ziyaret için Moskova’ya geliyor. Brüksel’in yakından takip ettiği ziyaret çerçevesinde Çipras, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 8 Nisan’da görüşecek.

Yunanistan’a doğalgaz indirimi, kredi talebi, Yunanistan gıda ürünlerinin ambargo dışında tutulması ve diğer ikili ticari ilişkiler masada olacak. Putin-Çipras görüşmesi sonrası ekonomi, ticaret, turizm, kültür ve eğitim alanlarını kapsayan bir dizi anlaşma imzalanacak.

Çipras Moskova’da Başbakan Dmitri Medvedev, Duma Başkanı Sergey Narışkin ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’le ikili görüşmeler yapacak.

Ziyaretle ilgili açıklama yapan Kremlin, görüşmede bölgesel ve uluslar arası konuların da müzakere edileceğini belirtti.

Kommersant’a konuşan hükümet kaynağına göre, Yunanistan’a kredi verilmesi ve doğalgazda indirim konuları değerlendirilebilir.

Kaynak, “Biz Yunanistan’a doğalgazda indirim konusunu müzakere etmeye hazırız. Petrole bağımlı fiyat nedeni ile son aylarda önemli düşüş yaşandı. Biz Yunanistan’a yeni kredi konusunu da değerlendirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sol Syriza partisinin öncülüğündeki yeni hükümet Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara karşı çıkıyor.

Doğalgaz tüketiminin yüzde 65’ini Rusya’dan alan Yunanistan, Türk Akımı nedeni ile yeni bir avantaj elde etmiş durumda.

Yunanistan’ın en büyük sorunu ise Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslar arası Para Fonu’na (IMF) olan borçları. Atina’nın troykaya borçları 270 milyar dolar civarında. Çipras’ın Batıya karşı Moskova kartını ne kadar etkin kullanabileceği ziyaret çerçevesinde netleşecek.