Yunanistan'da referandum ilanının ardından ATM önlerinde hafta sonu yaşanan panik havası sona erdi. Hafta sonu görülen ATM önlerindeki uzun kuyruklar sebebiyle yaşanan hareketliliğin aksine bankaların 7 Temmuz'a, ATM'lerin ise gece saatlerine kadar kapalı olması sebebiyle sakin bir gün yaşanıyor.

BANKALAR 7 TEMMUZ'A KADAR KAPALI

Yunanistan'da bankalara, 28 Haziran ila 7 Temmuz tarihleri arasında resmi tatil ilan edildi. Kanun hükmünde kararname sabaha karşı yayınlandı. Sadece bugün için ATM'lerde de işlem yapılamıyor.

Yunanistan'ın kreditörler ile anlaşamadan masadan kalkması ve 5 Temmuz'da referandum ilan edilmesinin ardından ATM'lerde yaşanan izdiham ve 1 milyar Euro'nun üzerinde nakit çıkışı olmasını dikkate alan hükümet, 7 Temmuz'a kadar bankaların kapalı kalmasını kararlaştırdı. Bu süre zarfında sadece banka çalışanları işlerine gidebilecek.

Kararnamede banka işlemlerinin ATM üzerinden yapılmasına da sınırlama getirildi. Buna göre ATM'den günlük 60 Euro para çekilebilecek. Karar öncesi bu rakam günlük 750 Euro civarındaydı.

Maliye Bakanlığının belirlediği işleyişe göre emekli maaşlarının ödenmesi banka tatilinden muaf olacak. Bankalar tarafından belirlenmiş şubeler emeklilere hizmet verecek.

Turistlere ise günlük 60 Euro çekme sınırı bulunmuyor.

YASTIK ALTI PARALARA HIRSIZLAR DADANDI

Bu arada cuma gecesinden bu sabah saatlerine kadar ATM'lerden büyük miktarda para çeken vatandaşlara hırsızlar dadandı. İflas endişeleri sebebiyle parasını çekerek yastık altında saklamayı tercih edenleri gözüne kestiren hırsızlar, Girit'te 80 yaşındaki yaşlı kadının 80 bin Euro'sunu çaldı. Geçen hafta yaşanan olayda elektrikçi kılığında kadını oyalayan hırsızlar, kadının para dolu poşetini alarak kayıplara karıştı. Ancak polisin titiz çalışmasıyla yakalandılar.

Buna benzer daha başka olayların yaşandığı da gelen bilgiler arasında. Yetkililer, vatandaşları bankalarda saklamaları konusunda uyarıyor. Yine geçen yıl bankadan parasını çekerek revirinde saklayan bir vatandaşın parası farelerin gazabına uğramıştı.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplu taşıma araçları 6 Temmuz'a kadar bedava olacak. Karar, 7 Temmuz'a kadar bankaların kapalı olması ve ATM'lere günlük 60 Euro para çekme limiti koyulması gerekçesiyle alındı.

Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakan Vekili Hristos Spirtzis, Atina'da toplu taşıma araçlarının 6 Temmuz'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Karar, sabaha karşı yayınlanan kanun hükmünde kararname ile bankaların 28 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde kapalı olması ve ATM'lerden günlük 60 Euro'luk para çekme limiti bulunması sebebiyle alındı.

Toplu taşıma araçlarında bedava hizmet, metro, otobüs, troleybüs, tramvay ve elektirkli tern için geçerli olacak. Bu uygulama Selanik ve ülkenin diğer şehirlerindeki toplu taşıma araçlarının özel sektör tarafından işletilmesi sebebiyle geçerli olmayacak