Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılacak erken genel seçimler öncesi seçimlerin favori partileri Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ile Yeni Demokrasi (ND) lideri Evangelos Meymerakis, televizyon kanallarından canlı yayınlanan tartışma programında tarafsız seçmeni ikna etmeye çalışacak.

Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılacak seçimlere sayılı günler kala anketlerde ilk iki sırayı paylaşan bir önceki iktidar partisi SYRİZA ile ana muhalefet ND liderleri, bu akşam saat 21.00'da devlet televizyonu ERT tarafından canlı yayınlanan tartışma programında gazetecilerin sorularını cevaplandırıyor. Liderleri çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci izliyor. Canlı yayın öncesi foto muhabirleri, programın gerçekleşeceği stüdyoya alınarak liderlerin son hazırlıklarını fotoğraflama fırsatı buldu.

Bütün televizyon kanallarından canlı yayınlanan tartışma programını ERT'den gazeteci Panos Haritos yönetiyor. Tartışma programına ülkenin önde gelen kanallarından gazeteciler sorularıyla katılıyor. Mega TV'den Olga Tremi, ANT1 Maria Hukli, Skai'dan Sia Kosioni, Alpha'dan Antonis Sroiter, Star'dan Mara Zaharea ve E'den Marios Yobozolias programda liderlere soru yöneltiyor.

Tartışma programı, ekonomi, kalkınma, sosyal politikalar, kamu idaresi gibi iç politika ile ulusal meseleler, göçmenlik ve Avrupa konularını içeren dış politika olmak üzere iki ana başlık altında gerçekleşiyor.

LİDERLERDEN KIRMIZI KART

Tartışma programında belirlenen kurallar gereği gazeteciler, sırasıyla liderlere 30 saniye içerisinde sorusunu yöneltiyor. Liderler ise 1 buçuk dakika içerisinde cevaplandırıyor. İsteyen lider cevabın ardından karşı görüş belirtmek için rakibine 'kırmızı kart' gösteriyor. Program boyunca liderlerin 6 'kırmızı kart' gösterme hakkı bulunuyor. Ardından 1 dakikalık cevap hakkını kullanıyor. Gazeteciler, program boyunca her lidere toplam 12 soru yöneltecek. Programda iki defa da reklam arası verilecek.

Tartışma programı yaklaşık 2 buçuk saat sürecek. Yunanistan'da bundan önceki 6 yılda gerçekleşen seçimler öncesi liderler arasında tartışma programı yapılmamıştı.

Son yapılan anketlerde SYRİZA ve ND başa baş gidiyor. SYRİZA, yarım puan kadar önde yer alıyor. İki partinin toplam oy oranı yüzde 27 civarında. İki lider, yüzde 16 dolayındaki kararsız seçmeni ikna etmeye çalışacak. Seçimlerden hiç bir partinin tek başına iktidar çoğunluğunu sağlaması beklenmiyor.