Yunanistan parlamentosunun sabaha karşı yapılan oylamada 178 'Evet' oyu ile referanduma yeşil ışık yakmasının ardından gözler, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlospulos'a çevrildi.

Yunanistan parlamentosunda dün gün boyu yapılan ve oldukça sert geçen referandum görüşmelerinin ardından yapılan kritik oylamada, 300 üyeli parlamento 178 'Evet' ile referanduma yeşil ışık yaktı. 120 vekil ise 'Hayır' dedi.

Evet oyları iktidarın büyük ortağı Syriza, küçük ortak milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) ve ırkçı Altın Şafak milletvekilleri tarafından kullanıldı. Ana muhalefet muhafazakar Yeni Demokrasi, sosyalist PASOK ve Avrupa yanlısı Potami partileri ise 'Hayır' oyu kullandı.

AZINLIK VEKİLLERİ DE 'EVET' DEDİ

Syriza Partisi'nden Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık milletvekili seçilen Hüseyin Zeybek, Ayhan Karayusuf ve Mustafa Mustafa da referandum oylamasında 'Evet' oyu kullandı.

İktidardaki Syriza hükümetinin desteğiyle seçilen Pavlopulos'un masasında bulunan referandum kararını onaylaması bekleniyor.

Yunan halkı, 5 Temmuz Pazar günü yapılacak referandumda kreditörlerin talep ettiği önlemlere 'Evet' ya da 'Hayır' oyu kullanacak.

Yunan basın yayın organları, ülkeyi bir ikilem ile karşı karşıya bırakmakla eleştirdikleri Başbakan Çipras'ın acı reçeteye Evet demek yerine sorumluluğu halka bıraktığı yorumunda bulundu.

ÇİPRAS: REFERANDUM İZNİ ALACAK DEĞİLİZ

Dün gece yarısından sonra yapılan oylamadan önce konuşan Başbakan Aleksis Çipras, referanduma gitme gerekçesini anlattı. "Ülkenin kreditörlere teslim edilmesini reddettik. Kreditörler istese de istemese de referandum yapılacak" diyen Çipras, kemer sıkma önlemlerinin ülkeyi durgunluğa götürdüğünü söyledi. Yunan Başbakan, ülkede 1,5 milyon işsiz, 3 milyon fakir, kapısına kilit vurulmuş mağazalar ve yurtdışına giden gençlerin olduğunu anlattı.

Aleksis Çipras, "Bugün, Avrupa tarihine geçecek. Halkın onuru oyun değildir. Demokrasinin doğduğu ülkede bunu korumak için hükümet, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'den referandum izni almayacak. Halkın referandumda vereceği karara saygı duyacağız. Kimse bizi Avrupa'dan atmayacak." diye konuştu.

SAMARAS: REFERANDUM KOMEDİ

Parlamentoda yapılan görüşmelerde muhalefet partileri, ülkenin AB'deki durumunu tehlikeye atan referandum kararı sebebiyle hükümete ateş püskürdü. Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu ile sert bir diyalog sonrası kürsüden inmeden önce yaptığı kısa konuşmada muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) Partisi lideri Antonis Samaras, Başbakan Aleksis Çipras'a tepki gösterdi.

Çipras'ın, halkı 'evet' ya da 'hayır' ile euro ve Avrupa'dan çıkıp çıkmayacağına davet ederek komedi bir referandum ile darbe yaptığını söyleyen Samaras, "Halkı AB ile bağını keserek onaylamaya davet ediyor. Halkın kreditörler ya da hükümetin önerdiği 8,5 milyar euroluk önleme evet ya da hayır demeye davet edilmediklerini belirten Samaras, "Net biçimde söylüyorum. Yunanlar olarak değişmez şekilde Avrupa'nın kalbinde olmak istiyoruz." dedi. Samaras, referandumun ülkeyi euro'nun dışına sürüklediğini söyledi. Ana muhalafet lideri, Çipras'ın seçim öncesi halka 11 milyar euro'luk ikramiye vaat ettiğini ancak iktidarı devraldıktan sonra 8,5 milyar euroluk acı reçete getirdiğini söyledi.

Antonis Samaras, bugün saat 13.00'da Cumhurbaşkanı Pavlopulos'u makamında ziyaret edecek.