Yunanistan'da Parlamentosu, kreditörlerin talep ettiği ikinci önlemler paketini de sert tartışmaların ardından 230 evet ile kabul edildi.

Siriza ve Bağımsız Yunanlar (Anel) hükümetinin parlamentoda oylanan birinci önlemler paketinin devamı niteliğindeki ikinci önlemler paketi de kabul edildi. Sabaha karşı saat 04.00'da sonra tamamlanan oylamada iktidar partilerinin yanısıra Avrupa yanlısı muhalefet partileri Yeni Demokrasi, Potami ve PASOK da destek verdi.

İktidar partisi Siriza'dan ikinci önlemler paketine 31 vekil 'hayır', 5 vekil ise 'çekimser' oy kullandı. 16 Temmuz'da yapılan ilk önlemler paketine Siriza'dan 32 vekil 'hayır', 6 vekil 'çekimser' oy kullanmış 1 vekil ise oylamaya katılmamıştı.

Kreditörlerin ön şart olarak koştukları iki farklı önlemler paketinin parlamentodan geçirilmesi sınavını başarı ile veren Yunanistan, bundan sonra üzerinde uzlaşılan 3 yıllık 86 milyar Euro'dan oluşan kurtarma paketine nihai imzaların atılması için müzakerelere başlayacak. Parlementoda yapılacak emeklilik ve çiftçilere ilişkin vergilendirme düzenlemelerinin ardından anlaşmanın 20 Ağustos'a kadar tamamlanması bekleniyor.

VARUFAKİS BU DEFA 'EVET' DEDİ

12 milyar Euro'luk ilk önlemlere paketi oylamasına katılmayan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ikinci önlemler paketine ise 'evet' oyu kullandı.
İktidar partilerinin toplam 162 milletvekili bulunuyor.

BAŞBAKAN ÇİPRAS: VERDİĞİM SAVAŞTAN ÖTÜRÜ GURURLUYUM

Parlamentoda yaptığı konuşmada Başbakan Aleksis Çipras, "Kalpten inanıyorum ki bu mücadele boşa gitmeyecek. Bu mücadele sebebiyle pişman olmadığım gibi verdiğim bu savaştan ötürü Yunan halkının sesi bütün dünyada duyulduğu için gururluyum." ifadelerini kullandı.

Acil koşullarda kanuni düzenlemeler yapmaya davet edildiklerini belirten Başbakan Çipras, müzakereleri tamamladıktan sonra inanmadıkları zor bir uzlaşmaya varmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

İLK ÖNLEMLER PAKETİ

Yunanistan'da 300 üyeli parlamentosu, 12 Temmuz'da sağlanan anlaşmanın ardından ilk önlemler paketini 16 Temmuz'da kabul etmişti. Yapılan oylamada 229 'evet', 64 'hayır', 6 da 'çekimser' oy kullanılmıştı. İktidar partisi Siriza'dan 32 vekil 'hayır', 6 vekil 'çekimser' oy kullanmış 1 vekil de oylamaya katılmamıştı.

Eurogroup, geçtiğimiz günlerde acil ödemeleri için Atina'ya gerekli olan yaklaşık 8 milyar Euro'luk 'köprü destek kredisi' vermişti.