Yunanistan'ın ay sonunda süresi dolacak olan mevcut kredi anlaşmasının belli şartlar dahilinde 6 ay daha uzatılmasını isteyebileceği bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, Brüksel kaynaklı haberlerinde, Yunan hükümetinin kreditörler ile devam eden borç anlaşmasının 6 ay uzatılmasını isteyebileceğini duyurdu. Mutabakat sağlanması halinde ağustos sonuna kadar sürmesi beklenen borç anlaşması ile memorandum (kemer sıkma) programının birbirinden ayrılacağı belirtiliyor. Atina'nın talebine dair gerekçenin dün kamuoyuna yansıyan AB Ekonomik ve Mali İşler, Vergilendirme, Gümrük Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici'nin, Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'e verdiği belge temelinde şekillenmesi bekleniyor.

Süre uzatımına ilişkin gerekçelerin Eurogroup üyesi ülkeleri tatmin etmesi halinde Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un, cuma günü yeni bir toplantı yapılması için 19 üye ülkeye çağrıda bulunması bekleniyor.

Eurogroup kaynaklarından gelen haberlere göre, kredi anlaşması çerçevesinde finans desteğinin devam etmesi için Atina'nın belirlenecek önlem ve koşulları kabul etmesi gerekecek. Aynı kaynaklara göre Eurogroup Başkanı ve euro kullanan ülkeler, Atina'nın bu şartlara yer verip vermediklerine bakacak. Atina'nın, AB ile köprüleri atmak istemediği ve çözüm bulunmasını arzu ettiği belirtiliyor. Mutabakat sağlanmasında en önemli detayı Yunanistan'ın talebinin diğer Eurogroup ülkelerini de tatmin etmesi oluşturuyor.

KEMER SIKMAYA HAYIR, KREDİ ANLAŞMASINA EVET

Öte yandan Brüksel kaynaklı haberlere cevap veren Yunan hükümeti, hiçbir durumda memorandum (kemer sıkma) programının uzatılmasını kabul etmeyeceğini bir kez daha bildirdi. Atina, "Kredi anlaşmasını uzatma ihtimalini değerlendiriyoruz. Ancak çok açık şekilde memorandum (kemer sıkma) programından ayırmak koşuluyla." şeklinde görüş bildirdi.

ATİNA'NIN MUTABAKAT TALEBİ ŞÖYLE

Kreditörler ile Atina arasında mutabakat sağlanması beklenen maddelerin şu çerçevede olması bekleniyor:

1- Atina, yürülükte olan kredi anlaşmasının Yunan tarafının görüşleri dikkate alınmak kaydıyla başarıyla tamamlayacağını iletti.

2- Atina, tek taraflı hareket etmeyeceği sözünü verecek. Avrupalılar ve diğer yabancı ortaklarla bilikte vergi politikası, özelleştirmeler, iş piyasası ve emeklilik reformlarına ilişkin işbirliği yapmayı kabul edecek.

3- Yunanistan, mevcut program dahilinde 6 aylık teknik uzatmayı yeni bir programa geçiş adımı olarak kabul edeceğini iletti.

4- Atina, insani krizi önlemek için daha adil ve sonuç veren bir vergi sistemi konusunda acil eylemde bulunma arzusunu bildirdi.

5- Gayri Safi Milli Hasılası karşısında ülke borç yükünü daha fazla azaltma başarısı için Eurogroup'un Kasım 2012'de verdiği taahhütler temelinde yeniden hesaplamaya gidilmesini istiyor.

6- Yukarıda dile getirilenler, ay sonunda süresi dolacak kredi anlaşmasının 6 aylık ara bir program temelinde uzatılması önerilecek. Bu süreçte Yunanistan'ın büyümesine dayanan yeni bir programın hazırlanması bitirilecek.