Yunanistan Parlamentosu, bugün yapılan gizli oylamada iktidar partisi Radikal Sol Koalisyon (Syriza) milletvekili Zoi Konstantopulu'yu rekor bir oyla meclis başkanı seçti. Ülke tarihinin en genç meclis başkanı olan bayan Konstantopulu (39), 300 üyeli parlamentoda oylamaya katılan 298 milletvekilinden 235'inin 'evet' oyunu aldı. Konstantopulu, Yunanistan tarihinin en genç ve en çok oyu alarak seçilen meclis başkanı oldu.

İktidar partileri Syriza ve Bağımsız Yunanlar (Anel) tarafından meclis başkanlığına aday gösterilen Syriza Atina milletvekili bayan Zoi Konstantopulu, bugün yapılan gizli oylamada 298 milletvekilinden 235'inin oyunu aldı. 61 milletvekili çekimser oy kullanırken, 2 oy da geçersiz sayıldı. Konstantopulu'ya ana muhalefet muhafazakâr Yeni Demokrasi (ND), sosyalist PASOK ve Potami partileri destek verdi.

Bir önceki Yeni Demokrasi iktidarında meclis başkanlığı yapan Evangelos Meymerakis, aldığı 223 oyla en çok oyla seçilen meclis başkanıydı. Zoi Konstantopulu, aldığı 235 oyla Yunanistan tarihinin en çok oyla seçilen yeni başkanı oldu.

Atina Hukuk Fakültesi mezunu olan Zoi Konstantopulu, Avrupa ve Uluslararası Ceza Hukuku ve İnsan Hakları konularında uzmanlaşmış bir hukukçu. Avrupa'da yüksek lisans yapan Konstantopulu, Avrupa ve uluslararası hukuk alanında çalışmalar yürüttü.