Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulunan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Başbakan Aleksis Çipras ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile görüştü. Troyka ile köprüleri atma aşamasına getiren Yunan hükümeti, "Kredi destek programına devam etmek ve işbirliğini sürdürmek istemediklerini" net bir dille açıkladı.

Yunanistan'da yeni işbaşına gelen Syriza hükümeti, Troyka ile ilk resmi temasını gerçekleştirdi. Görüşmelerin oldukça gergin geçtiği, basın toplantısında yapılan sinirli açıklamalara yansıdı. Öğlen saatlerinde Başbakan Çipras ile görüşen Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, ardından Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile görüştü. Varufakis ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Açıklamaların ardından Dijsselbloem'un Yunan Maliye Bakanı Varufakis'in elini kerhen sıktığı ve sinirli bir şekilde salonu terk ettiği gözlendi.

VARUFAKİS: TROYKA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYACAĞIZ

Maliye Bakanı Yanis Varufakis, "Troyka ile işbirliği yapmayacağız. Destek programının uzatılmasını istmiyoruz." dedi. Yunan hükümetinin ilk uygulama olarak reddettiği Troyka programı için yeni uzatma talep etmeyeceğini ve işbirliğini sürdürmeyeceğini belirten Varufakis'in gergin ve sinirli olduğu gözlendi.

Devletin devamlılığına dikkat çeken Varufakis de krizin, kendinden kaynaklanan nedenlerle beslenmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Varufakis, bu programa devam etmeyeceklerini net bir dille açıkladı.

Yunanistan ile yeni bir anlaşma yapılması adına güven havasının oluşturulmasına katkı sunacak bir dizi konuyu ele aldıklarını belirten Varufakis, bu şekilde Avrupa'nın nefes alabileceğini söyledi.

Hükümet olarak köklü reformlar yapma konusunda kararlı olduklarını belirten Yunan Maliye Bakanı Varufakis, bunun ülkeyi ve Euro bölgesini vahşice boğduğunu söyledi. Hükümetin dengeli bütçe için ilk önce Yunan vatandaşlarına sonra ortaklarına güven verdiğini söyledi. Yunan hükümetinin uygulanan programın reddedilmesi mantığıyla seçildiğini belirten Varufakis, yeni bir anlaşmaya gerek duyulduğunu sözlerine ilave etti.

"NE YAPACAĞINIZA KARAR VERİN"

Yunan hükümeti ile yapıcı istişarelerde bulunduklarını belirten Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Program Şubat ayı sonunda bitiyor. Sonra ne olacağına bakacağız. Herhangi bir sonuca varamadık." dedi. AB'nin Yunanistan'a olan desteklerinin belli koşullar altında olduğunu vurguladı. 2 ay uzatılan ve Şubat ayı sonunda tamamlanacak AB programının yeniden uzatılmasına ya da Yunanistan'ın borcu için önlem alınacağına dair yakın gelecekte herhangi bir taahhütte bulunmayan Eurogroup Başkanı, topu Yunan hükümetine attı ve "Ne yapacağını netleştirmeli." dedi.

"Yunanistan'ın tek taraflı adımlar atması ve önceki anlaşmaların reddi, devam edebilmemiz için geçerli yöntem değil." diyen Eurogroup Başkanı Dijsselbloem, "Terk edilmemiş bir programdayız. İlk yapılması gereken anlaşmalardan biri, programın devam etmesidir." şeklinde konuştu.

"Hükümetin duruşunu netleştirmesini bekliyoruz. Biz de ondan sonra pozisyonumuzu netleştireceğiz." diyen Dijsselbloem, "Yunanistan'da seçimler yapıldı diye sorunlar çözümlenmedi." dedi.

Yunanistan'ın dış borcu konusunda uluslararası bir toplantı ihtimalinin sorulması üzerine Dijsselbloem, "Borcun yeniden yapılandırılmasının adı var. O isim de Eurogroup." ifadelerini kullandı.

ÇİPRAS İLE GÖRÜŞME

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Atina'da ilk görüşmesini Çipras ile yaptı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede Çipras, hükümetin vergi kaçakçılığı ile mücadele etmeye hazır olduğunu söyledi ve dış borç konusunu da gündeme getirdi. Çipras, "Bir anlaşma sağlayabileceğimize dair iyimserim." dedi.