Hukukçular Derneği Üyesi Ramazan Arıtürk, Yunanistan’dan 8 darbeci subayın hakim karşısına çıkarıldığı duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, "Ancak şunu söylemek istiyorum ki vatan hainliği insanın suratında, yüzünde belli oluyor. Eğer yapmış oldukları işler hukuka uygun olsaydı vatanının, milletinin, annesinin, babasının gurur duyacağı bir iş yapmış olsaydı bugün buraya bunlara yüzlerini kapatarak değil, başı dik alnı açık gelirlerdi” dedi.
Türkiye’de darbe girişimin ardından helikopterle Yunanistan’a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 darbeci Türk subay ülkenin Alexandroupolis (Dedeağaç)kentinde mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, davayı 21 Temmuz Çarşamba gününe ertelenmesine karar verdi. 8 sanığın, 3 avukatı 48 saatlik ek süre talebi mahkeme tarafından kabul edildi. Darbeci subaylar şu ana kadarki sorgularında darbe ile alakaları olmadığını iddia etti.
Duruşmanın ardından açıklama yapan Hukukçular Derneği Üyesi Ramazan Arıtürk, Türkiye’de darbeye teşebbüs etmek için harekete geçen ancak başarısız olan subayların Yunanistan’a kaçtığının bilindiğini ifade ederek, “Bugün mahkemeye çıkan bu subaylar daha doğrusu, eşkıyalar ya da terör örgütünün mensupları diye hitap etmek daha kolay çünkü savcılar öyle tarif ediyorlar. Subay demek Türkiye’deki gerçekten vatanperver, memleketini, insanını seven o insanlara karşı hakaret olarak telakki ediyorum. Bu terör grubunun mensuplarından 8 kişi burada mahkemenin huzuruna çıktı. Avukatları tarafından yeterince savunma zamanının olmadığından bahisle mahkemeden süre istediler. Mahkeme de Yunan Ceza Mahkemesi Hukukunun vermiş olduğu hakka dayalı olarak Perşembe, 3 gün sonraya saat 12:00’ye duruşmayı ertelemiş bulunuyor” dedi.
Önce subayların kimlik tespitinin yapıldığını ifade eden Avukat Arıtürk, “Ancak şunu söylemek istiyorum ki vatan hainliği insanın suratında, yüzünde belli oluyor. Eğer yapmış oldukları işler hukuka uygun olsaydı vatanının, milletinin, annesinin, babasının gurur duyacağı bir iş yapmış olsaydı bugün buraya bunlara yüzlerini kapatarak değil, başı dik alnı açık gelirlerdi. Hepinizin huzurunda gördük ki bu kişiler, buraya gelirken yüzlerini kapamak durumunda kaldılar. Mahkemede bile bizlere yüzlerini göstermemek için özel bir itina gösterdiler. Ancak hukuk her şey için lazım ve hukuk bir gün tecelli edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir ülke vatan hainini muhafaza etmez. Hiçbir ülke darbeye teşebbüs etmiş ve şuanda 161 kişinin ölümünden sorumlu olan bu katiller sürüsünü hiçbir hukuk muhafaza etmeyeceği gibi, Yunanistan bir hukuk devletiyse Yunanistan’ın mevzuatı da, Yunanistan’ın makamları da, mahkemeleri de bu katiller sürüsünü burada muhafaza etmeyeceğine inanıyoruz. Perşembe günü iyi bir karar çıkacağını düşünüyoruz. İnşallah o gün iadesine karar verilmek suretiyle iade süreci başlayacaktır ve bunların yargılanma mahalli hem uluslararası hukuk anlamında hem Türk Ceza Kanunu çerçevesinde Türkiye’de yapılması gereken yargılamadır. Bunların olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Arıtürk, talebin perşembe günü belirtileceğini ifade etti.