Yunanistan'da ekonomik kriz döneminde on binlerce insanın katıldığı gösterilerde parlamentonun işgalini önlemek için konulan demir barikatlar kaldırıldı. Sembolik önemi büyük girişim, parlamento ve Meçhul Asker Anıtı önüne yaklaşık 3 yıl önce konulmuştu.

Yunanistan'da ekonomik kriz döneminde AB ve IMF'nin sağladığı finansal destek karşılığında parlamentonun geçirdiği yüzlerce kanuni düzenlemeye tepki gösteren halkın meclisi basmasını önlemek için Sintagma Meydanı'na yerleştirilen yüzlerce barikat kaldırıldı. Troyka ve kemer sıkma politikalarına tepki gösteren halk, Sintagma Meydanı'nda on binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenliyordu. Barikatlar, sık sık dozu artan gösterilerde parlamentonun işgal edilmesini önlemek için polis tarafından konulmuştu. Parlamento demir barikatlar ile çevrilmişti.

Syriza hükümetinin ilk sembolik icraatlarından biri bugün bakanlar kurulunun ardından hayata geçirildi. Halkın protesto ve gösteri yapma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Sintagma Meydanı boyunca uzanan demir barikatlar işçiler tarafından kaldırıldı. İşçiler ilk önce barikatların yıkılmasını önlemek için geçirilen çelik halatları çıkardı. Ardından barikatlar meydandan uzaklaştırdı.

Demir barikatlar, her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Sintagma Meydanı'ndaki Meçhul Asker Anıtı önündeki geleneksel kıyafetler giyen 'evzon askerleri'nin görülmesine de engel oluyordu.

Barikatların kaldırılmasına tam destek veren vatandaşlar, bu gelişmeyi "Atina kelepçelerinden kurtuldu." şeklinde yorumladı.

Syriza hükümeti, polisin gösterilere müdahale etmemesini, gösterilerde silahsız görev yapmasını ve toplumsal hayatta görevinin vatandaşı korumak olduğunu ifade ediyor. Polisin stadyumlardan uzaklaştırılması için de girişimler başlatılacak.