Yunanistan Kültür Bakan Vekili Nikos Ksidakis, yoğun yağışlar ve su seviyesinin yükselmesi sebebiyle hafta sonu yıkılan Osmanlı dönemi (1866) taş köprüsünün yeniden inşa edileceğini açıkladı. Atina Metsovio Politeknik Üniversitesi'nden uzmanlar, proje çalışmaları için yarın bölgeye gidecek.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın talimatı üzerine harekete geçen Yunanistan Kültür Bakanlığı, Arta-Yanya şehir sınırlarında bulunan 150 yıllık Balkanların en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü tek kemerli (39,5 metre) Plaka adlı Osmanlı taş köprüsünün yeniden inşa edilmesine ilişkin girişimlere başladı. Kültür Bakan Vekili Ksidakis, Cumerka Belediye Başkanı Yanis Sedele, Epir Eyalet Başkan Yardımcısı Perikli Vasilaki ve yerel kuruluşlarla konu hakkında görüşme yaptı. Görüşmeden acilen inşa ve restorasyon çalışmasına başlanması için karar çıktı. Bölgedeki bir un fabrikası sahibi ise köprünün inşa masraflarını karşılama sözü verdi.

Yunanistan'ın en köklü üniversitelerinden Atina Metsovio Politeknik Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, yarın bölgede inceleme yapacak. Böylece, proje ve plan çalışmalarına start verilecek.

Öte yandan Kültür Bakan Vekili Ksidakis, "Plaka köprüsünün mimari ve sembolik değeri büyük. Mimari eserin ilk formuna kavuşturulması için bütün çaba gösterilecek." açıklamasında bulundu.

TAŞ KÖPRÜYÜ 'TERKEDİLMİŞLİK' YIKTI

Plaka Köprüsü'nün yıkılmasına tepki gösteren Taş Köprü Araştırmaları Merkezi Başkanı Spiros Mantas ise Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Plaka Köprüsü, suların yükselmesiyle yıkılmadı. Arahtho Nehri'nin biraz üst tarafında 1742 yılında inşa edilen Papastathi ve Politsas köprüleri de var. Aynı dönemde yapılmışlar. Su içerisindeki iskelelere rağmen onlar yıkılmadı. Plaka Köprüsü, 'terkedilmişlik' sebebiyle yıkıldı." ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar 1200 taş köprü incelediğini belirten Mantas, "En son 1998 yılında başarısız sıradan bir restorasyondan geçirilmiş. 2006'dan itibaren restorasyon ile ilgili talep var. Yeniden inşa edilmesi taraftarıyım. Ancak çekimserim. Zira şimdiye kadar restore yapacaklarına mahvettiler. Çünkü o kadar çok çimento ve kireç koyuyorlar ki sanki sıvıyorlar. Eski ustalar, o kadar iyiydi ki hiçbir eklenti göremiyordun." şeklinde konuştu.

Yunan yazılı ve görsel medyası da Epir bölgesinin önemli tarihi eserlerinden olan köprünün hafta sonu yıkılmasının ardından konuyu gündemde tutmayı sürdürüyor.