Türikye'deki 7 Haziran Genel Seçimleri için 8 Mayıs’ta başlayan yurtdışında oy kullanma süresinde son beş güne girildi. Yurtdışı seçim noktaları ve gümrüklerde 23 Mayıs’a kadar toplam 450 bin 149 oy kullanıldı.

Türkiye’de 7 Haziran Genel Seçimleri kapsamında, yurtdışı temsilciliklerinde 8 Mayıs’ta başlayan oy kullanma maratonunda son beş güne girildi. Toplam 24 gün sürecek konsolosluklarda oy kullanma süresi bu hafta sonu, 31 Mayıs Pazar günü sona eriyor.

Öte yandan Türkiye’nin dış temsilcilikleri ve gümrük kapılarında 8 ile 23 Mayıs arasında toplam 450 bin 149 kişinin oyunu kullandığı açıklandı. Söz konusu oyların 395 bin 887’si Türkiye’nin Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC ve ABD’deki 39 temsilciliğinde, 54 bin 262’si ise 33 gümrük kapısında kullanıldı. Yarısı Almanya’da olmak üzere yurtdışında toplam 2 milyon 866 bin seçmenin yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda, kullanılan oylar yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının yüzde 15,7’sine denk geliyor. Oy verenlerin oranı, 10 Ağustos 2014’te yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerine katılımı ikiye katlamış oldu. Geçen yılki seçimlerde katılım 230 bin 938 ile sınırlı kalmıştı.

"SEÇİME KATILIM ÇOK ÖNEMLİ"

Seçimlerin önemi ve katılım durumuyla ilgili açıklamalar yapan Cumhuriyet Halk Platformu (CHP) Köln Derneği Başkanı Günay Çapan Köln Başkonsolosluğu’nda katılımın 35 bini geçtiğini aktardı. Çapan, “Sürekli seçmen geliyor. Ancak katılımın yüzde 20’yi geçeceğini zannetmiyorum” dedi. Seçimlere katılımın önemine değinen Çapan, “Türkiye’de yargının siyasallaştırılmasına dur demek için, seçmen hangi partiye mensupsa gidip oyunu vermeli. Buradaki oylar, Türkiye’deki genel oylara ekleneceği için o aritmetiği çok değiştirecek.” dedi.

Türkiye’de sosyal medya paylaşımları gibi gülünç gerekçelerle 1 milyonun üzerinde kişi hakkında soruşturma başlatıldığını belirten Çapan, “Hepsini cezaevine alırlarsa, Türkiye açık cezaevine döner. Seçim bu hukuksuz gidişata dur demenin yoludur. Vatandaşlık görevini yerine getirmeyip oyunu kullanmayanın ise sonra şikayet etmeye hakkı yok. Çocuklarının geleceğini düşünen herkesin oy kullanma mecburiyeti vardır. Bu seçimden de AKP güçlü çıkarsa, Türkiye Suriye ve benzeri ülkelere benzer endişesi, herkeste olduğu gibi bende de var” dedi.