Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Seçimi için yurt dışında 8 Ekim’den beri devam eden oy kullanma işlemi dün akşam sona erdi. 2 milyon 895 bin 885 seçmenin yaşadığı 54 ülkede 113 temsilcilikte sandık başına gidildi. Seçmenlerin seçime katılım oranı 7 Haziran seçimlerini geçerek yüzde 45'lere ulaştı. 1 milyon 76 bin seçmenin oy kullandığı 7 Haziran seçimlerindeki sayı son güne girilirken aşıldı. Gümrüklerde oy kullanılmaya ise 1 Kasım tarihine kadar devam edilecek.

Gümrüklerle birlikte 1 milyon 300 bin oyun kullanılmasının beklendiği yurtdışında katılımın toplamda yüzde 45'lerde kalması bekleniyor. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Avrupa ülkelerinde ise katılım yüzde 50'yi buldu. Liderlerin kampanya başlangıcını yaptığı Almanya'da hafta sonu saat 21.00'a kadar açık olan sandıklar önünde uzun kuyruklar oluştu. Almanya'da kullanılan oylar 650 bine ulaştı.

1,5 MİLYON SEÇMEN SANDIĞA GİTMEDİ

Sandıkların sadece konsoloslukların olduğu yerlerde kurulması, ABD, Avustralya gibi ülkelerde katılımı düşürürken, Avrupa'da da İsveç gibi ülkelerde oy kullanmak için 600 km yol gitmesi gerekiyor. Çevre şehirlerde yaşayan birçok seçmen yüzlerce kilometre yol giderek oy kullandı. Üçüncü kez yurtdışında oy kullanan seçmenin sandığa ilgisi giderek artarken, yine de Türkiye'nin katılım yüzdesinin çok altında oy kullandı. Sandığa uzaklık, yurtdışı seçim bölgesinin oluşmamış olması, seçmene vaat edilen konuların vatandaşın eğitim, ana dil, çifte vatandaşlık gibi önemli sorunlarına çözüm üretmemesi seçimlere ilginin istenilen seviyelere gelmemesinde etkin rol oynuyor.