1 Kasım’da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışında oy kullanma işlemleri 25 Ekim’de sona erdi. 54 ülkedeki 113 temsilcilikte ve 30 gümrük kapılarında toplam 1 milyon 273 bin 137 oy kullanıldı. Bununla yurt dışında oy kullanma oranı yüzde 44’e ulaşarak, 7 Haziran’daki yüzde 36’lık katılım oranı önemli oranda aşıldı.

Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak olan 26. dönem Milletvekili Erken Genel Seçimleri için dış temsilciliklerdeki oy kullanma işlemleri 25 Ekim saat 21.00’de sona erdi. 8-25 Ekim tarihleri arasında, 54 ülkedeki 113 dış temsilcilikte ve 30 gümrük kapısında gerçekleştirilen oy kullanma işlemlerinde toplam 1 milyon 273 bin 137 seçmen oy kullandı. Bununla yurtdışındaki 2 milyon 895 bin 885 seçmenin yüzde 44’ü oyunu kullanmış oldu.

1 Kasım’a kadar devam edecek olan gümrüklerdeki oy verme işlemleriyle bu oranın yüzde 50’yi bulabileceği bildiriliyor. Bu katılım oranıyla, 7 Haziran’da yüzde 36’da kalan yurt dışında seçime katılım oranı önemli bir ölçüde aşılmış oldu. Yurt dışında en çok seçmeni barındıran seçim bölgelerinden biri olan Köln Başkonsolosluğu’da 25 Ekim akşamı saat 21.00’de seçimlerin sona ermesiyle oy zarfları tek tek sayılarak oy torbalarına konuldu. Oy torbaları numaralandırılıp tarih atıldıktan sonra, başkonsolosluk ve en fazla oy almış üç siyasi parti temsilcisinin kendilerine ait kilitlerle kilitlediği özel odada muhafaza altına alındı.

Oy torbaları, Köln’e yakın bölgelerden gelecek olanlarla birlikte 27 Ekim Salı günü, THY’nin tahsis edeceği ve YSK ile parti temsilcilerini de taşıyan uçakla Türkiye’ye gönderilecek.

YURTDIŞINDA SEÇİMLERİN GÜVEN VERMESİ KATILIMI ARTTIRDI

Seçimlerin bitmesini gazetecilere değerlendiren Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, “18 günün sonunda seçimleri tamamladık. Kazasız, sıkıntısız, sorunsuz olduğunu düşünüyoruz. Hem müşahitler, hem sandık kurulu görevlileri, hem de başkonsolosluğumuz çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” dedi. Geçen seçimlere göre çok daha fazla katılım yaşandığını belirten Engin, “Geçen seçimlerde burada katılım yüzde 38’di. Şimdi oy kullananların oranı 57 bin kişi ile yüzde 45’i buldu. Gümrüklerle birlikte yüzde 50’ye ulaşmış olacağız. Bu çok sevindirici” dedi.

Artışın artma sebeplerini değerlendiren Başkonsolos, “Seçmenlerden edindiğim izlenime göre, Almanya genelinde, başkonsolosluklarda ve dışarıda kurulmuş olan lojistik imkanların rahat, hızlı bir şekilde oy verilmesine müsait olması insanlarımızı etkiledi. Aynı zamanda oyların da Türkiye’ye güvenilir şekilde gönderilmesi, bir önceki seçimlerde kimsenin aklında bir soru işareti kalmamış olmasının da etkisi oldu. Gencinden yaşlısına herkes geldi, oyunu kullandı, bu heyecanı bu seçimlerde daha da artarak yaşadılar” dedi.

YURT DIŞINDAKİ GENÇLERİN SEÇİME İLGİSİ ARTTI

Farklı siyasi partilerin müşahitleri, sandık kurulu üyelerinin çok büyük bir uyum içinde çalıştığını bildiren Engin, “18 gün uzun bir süre olduğu için ister istemez bazı sıkıntılar olabiliyor. Ama bunları karşılıklı uyum, diyalogla arkadaşlar çok güzel şekilde aştılar. Her siyasi parti temsilcisi diğerine karşı saygı sevgi içindeydi. Köln bölgesinde herhangi bir sorunla karşılaşmadan 18 günü geçirdik” dedi.

Yurtdışındaki Türklerin 50 yıl boyunca oy kullanmadıklarını, ancak şimdi üst üste seçimlerle oy kullanma kültürü edindiklerini belirten Engin, “Bir sene içinde üç seçim yapıldı. İnsanlar her seferinde artan bir oranda seçimlere gelip oy kullandılar. Bu coşku çok güzel. Demek ki insanımız Türkiye’ye olan gönül bağlarını oy vererek göstermek istiyorlar. Bu seçimlerde gençlerin biraz daha fazla olduğunu gördük o da bizi sevindirdi. Burada doğup büyüseler de Türkiye ile gönül bağlarının en azından seçmen düzeyinde devam ettiğini bu seçimlerde müşahade ettik” dedi.

PARTİ TEMSİLCİLERİ KONSOLOSLUK SEÇİM GÜVENLİĞİNDEN MEMNUN, YSK’DAN ŞİKÂYETÇİ

Öte yandan siyasi parti temsilcileri de konsolosluklarda seçim güvenliğinin kendilerini tatmin ettiğini, ancak Yüksek Seçim Kurulu’na gönderdikleri itiraz dilekçelerinin reddedildiğini aktardı. Açıklamalar yapan parti temsilcilerinden CHP temsilcisi Salman Yelken, “Burada oylar şu ana kadar güvende. Hakikaten biz CHP, MHP, HDP’nin burada olmasıyla da güvenli oldu.” dedi. MHP temsilcisi Tansel Çiftçi ise, “Konsoloslukta seçim güvenliği konusunda hiç bir sıkıntımız yok, bizi tatmin etti. Başkonsolosluğumuz, her siyasi parti temsilcisi arkadaşlarımızdan Allah razı olsun, hepsi özveri ile çalıştılar” dedi.

Saadet Partisi (SP) temsilcisi Ali Koç da, “Köln Başkonsolosluğunda seçim güvenliği iyi, bizi tatmin etti. Herhangi bir olay yaşanmadı” dedi. MHP adına sandık kurulu üyeliği yapan Berat Bayraktar ise seçim güvenliği adına ciddi bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyerek, “Güzel organize edilmiş, ama daha güzel de olabilirdi” dedi. HDP temsilcisi Dilek Satılmış ise “Seçim güvenliği bağlamında bazı sıkıntılar oldu. Sandık kurulu üyeleri her sabah yemin etmelerine rağmen bazı kişilerin tarafgirlikleri oldu. Biz de müdahale ettik. Müşahitlerimizin itirazını sandık kurulu dikkate almadı.

HDP, MHP, CHP olarak YSK’ya itiraz mektubu yazdık. Ama YSK’dan olumlu bir sonuç gelmedi.” dedi.