Arap medyasının tanınmış Türkiye uzmanlarından El Hayat gazetesi yazarı Yusuf El Şerif, özgür medyaya baskı ve Türkiye’nin gidişatı konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. “Cumhurbaşkanı Erdoğan medyayı susturmaya çalışıyorsa bir şeyden korkuyor demektir” diyen Şerif, AK Parti’nin ilk yıllarındaki havanın tersine döndüğünü belirterek, "Araplar Erdoğan'ı, demokrasiyi savunduğu için seviyordu; şimdi şoktalar" dedi.

AK Parti ve Erdoğan'ı Arap âleminde artık neredeyse sadece aşırı İslamcı grupların sevdiğini savunan Yusuf El Şerif, ilginç bir benzetme yaptı: “Türkiye, Avrupa Birliği müktesebatını uygulayan bir ülkeden, Arap ülkelerine benzemeye çalışan bir ülkeye dönüştü!..” Cihan'a konuşan Türkiye uzmanı El Şerif, medyanın terör iftirasıyla susturulmaya çalışılmasının Arap âleminde de inandırıcı olmadığını dile getirdi.

BUGÜN’E BASKINI DUYUNCA İNANAMADIM; ŞOKE OLDUM

Geçtiğimiz yılarda El Cezire ve El Arabia televizyonlarında da editör ve temsilci olarak görev olan Yusuf El Şerif, uzun yıllar Türkiye’de yaşamıştı. Avrupa ve Ortadoğu'nun yüksek tirajlı Arap gazeteleri arasında gösterilen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Hayat gazetesi yazarlarından Şerif, İpek medya grubuna yapılan baskını duyduğunda önce inanamamış: "İlk duyduğumda inanamadım. Erdoğan, muhalif gördüğü medyaya baskın yapıyorsa bu, demokrasi için tehlikeli bir durum; medyayı susturmaya çalışıyorsa bir şeylerden korkuyor demektir; bunun başka bir açıklaması yoktur bence."

Türkiye'yi çok yakından takip eden El Şerif, "Bugün Gazetesi ve televizyonuna yapılan baskını duyunca şoke oldum; çünkü devamlı takip ettiğim ve çok beğendiğim bir basın kuruluşuydu. Çok üzüldüm; bu olmamalıydı" dedi.

DOĞAN GRUBU VE SÖZCÜ GAZETESİNE DE BASKIN YAPILABİLİR

14 Aralık’ta da Zaman gazetesi ve Samanyolu’na baskın yapıldığını hatırlatan Yusuf El Şerif, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın niçin halen içeride tutulduğunu anlamadığını ifade etti.

Önümüzdeki günlerde Doğan grubu ile Sözcü gazetesine de baskın yapabileceğini dile getiren Arap gazeteci, bunu “Türkiye açısından çok kötü bir durum” olarak niteledi.

Yusuf El Şerif, "Terör örgütü denilerek susturulmaya çalışılan medya… Bunun ikna edici bir tarafı yok. Biz Araplar bu durumu iyi biliriz; çünkü yaşadık, inandırıcı değil" dedi.

ELİNE SİLAH ALMAMIŞ İNSANLARIN TERÖRLE SUÇLANMASI ARAPLARI ŞAŞIRTTI

El Hayat yazarı Yusuf El Şerif, uluslararası arenada takip ettiği basın yayın kuruluşları ile gazeteci ve yazar arkadaşlarının, Türkiye'nin demokraside geriye giden bir ülke olduğunu net olarak bildiğini vurguladı. El Şerif, Erdoğan ve AK Parti hükümetinin, eline silah almamış kişileri terör örgütü diyerek suçlamasını Arapların halen anlamadığını ve şokta olduklarını aktardı.

Sadece Fethullah Gülen ve sevenlerine değil başka cemaatlere ve farklı görüşte olan kişilere de açıktan saldırıldığını dillendiren Yusuf El Şerif, Arapların bunu kabul edilemez olarak gördüğünü; ama hızlı gelişen bu süreçte neler olduğunu henüz tam anlamadıklarını söyledi.

AK PARTİ VE ERDOĞAN'I ARAP ÂLEMİNDE ARTIK SADECE AŞIRI İSLAMCI GRUPLAR SEVİYOR

Filistin asıllı gazeteci yazar Yusuf El Şerif, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 180 derece değiştiğini vurgulayarak, "Eskiden Arap âleminde çok seviliyorlardı. Şimdilerde ise sadece İhvan taraftarlarının bir kısmı ile radikal İslamcılar seviyor" ifadesini kullandı. El Şerif, "Geri kalan Arapların dörtte üçü AK Parti ve kurucusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı artık sevmiyor; hatta karşı bile çıkıyorlar" dedi.
Yusuf El Şerif, AK Parti ve Erdoğan'ın son dönemdeki Ortadoğu politikalarının Tunus, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suriye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap âleminde şok etkisi yaptığını vurguladı.

ARAPLAR TEK ADAMLIĞIN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİR

Türkiye uzmanı Yusuf El Şerif, Türkiye’nin genel gidişatı konusunda ise özetle "Türkiye demokrasiden vazgeçip geri gidiyor. Araplar Ortadoğu'da bir örnek arıyordu, AK Parti ve Erdoğan güzel bir örnekti; ama o örnek artık bitti" ifadelerini kullandı.

El Şerif, “tek adam” yönetiminin ne olduğunu yaşayarak öğrenen Arap halkının, tek adamlık peşinde koşan liderleri sevmediğini dile getirdi. Arap uzman, Ortadoğu halklarının, “Erdoğan'ın Hüsnü Mübarek, Zeynelabidin bin Ali ve benzerleri gibi olmaya doğru gittiğini gördüğünü” savundu.

AVRUPA DEĞİL, ARAP ÜLKESİ OLMA YOLUNDASINIZ

Yusuf El Şerif, Türkiye’nin Ortadoğu'ya artık model olamayacağını da şu benzetmeyle anlattı: “Türkiye, Avrupa Birliği müktesebatını uygulayan bir ülkeden, Arap ülkelerine benzemeye çalışan bir ülkeye dönüştü!” Filistin asıllı Türkiye uzmanı El Şerif, şöyle devam etti: "Şimdi bakıyorum da Türkiye'nin Arap ülkelerinden hiçbir farkı yok; medya susturuluyor, artık insanlar adalete ve mahkemelere güvenmiyor, bir kişi her şeyi yönetmeye çalışıyor, önceden ise sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, eleştirileri ve nasihatleri dinlediğini ve ona göre politikalar geliştirdiğini biliyorduk"

“Hikâyenin sonu” konusunda ise daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devamlı kullandığı bir sözü hatırlatan El Şerif, şu ifadeleri kullandı: "Önceden Sayın Cumhurbaşkanı'ndan duyduğum, 'öfkeyle kalkan zararla oturur' sözünü şimdilerde kendisinde görüyorum. Öfkeyle yatıyor, öfkeyle kalkıyor."