Almanya, dünyada Amerika ve İngiltere’den sonra yabancı öğrencilerin üniversite için en çok tercih ettiği üçüncü ülke olarak belirlendi. Alman üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısı rekor kırarak 301 bine yükselirken, Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısı 7 bin olarak kayıtlara geçti.

Üniversite eğitimi için Almanya’ya gelen yabancı öğrenci sayısı her yıl artıyor. 2020 yılına kadar üniversitelerde 350 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefleyen Almanya, 2014 yılında 301 bin sınırını aştı.

Almanya’da yüksek öğrenim gören her 9 öğrenciden birisinin yabancı olduğunu söyleyen Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Johanna Wanka (CDU), “Alman üniversiteleri giderek uluslararası kimlik kazanıyor. Dünyada yüksek öğrenim için tercih edilen üçüncü ülke olmak memnuniyet verici. Ülkemize okumaya gelenlerin yüzde 60’ı eğitim sonrası Almanya’da kalmak istediklerini beyan ediyor. Bu ülkemiz için önemli bir kazanım. İş dünyası bu insanları istihdam etmeleri ve üniversite eğitimleri devam ederken iş olanakları hakkında daha iyi bilgilendirilmeleri gerekiyor. Burada kalmayıp ta ülkesine dönmek isteyenler de bizim için bir kayıp değil aksine kazanımdır, bu kişiler ülkeleri ile Almanya arasında köprüler kuruyor.” dedi.

EN ÇOK ÖĞRENCİ ÇİN’DEN; TÜRKİYE 6. SIRADA

Almanya’ya gelen yabancı öğrencilerin ülkelere göre sıralamasında Çin başı çekiyor. Geçen yıl Alman üniversitelerinde 28 bin 381 Çinli öğrenci öğrenim görürken, Türkiye 6 bin 701 öğrenci ile altıncı sırada yer aldı. Rusya, 11 bin 126 öğrenci ile ikinci sırada ve Hindistan 9 bin 372 öğrenci ile üçüncü oldu. Hindistan’ı Avusturya ve Bulgaristan takip etti. Almanya’ya gelen öğrencilerin çoğunluğu mühendislik bilimleri eğitimi alırken, kültür ve Almanca dil bilimleri okuyanlarında sayısı da dikkat çekiyor.

Yüksek lisans (Master) için Almanya’ya gelenlerin yüzde 90’ı mezun olurken, lisans eğitimi için gelenlerin başarı oranının yüzde 67’de kalması dikkat çekiyor. Yabancı öğrencilerin yüzde 70’i üniversite ortamından memnun olduklarını beyan ederken, yüzde 45’inin Alman öğrencilerle iletişimlerinin olmadığını ifade etmeleri dikkat çekti. Almanya dışında üniversite eğitimi tecrübesi edinen Alman öğrencilerin yabancı öğrencilere karşı daha fazla açık olduğunu söyleyen Yüksek Okul Araştırmacısı Ulrich Heublein, Almancayı iyi konuşan yabancı öğrencilerin, Alman sınıf arkadaşlarıyla daha kolay iletişime geçtiğini kaydetti.

138 BİN ALMAN YURT DIŞINDA EĞİTİM ALIYOR

Almanya dışında üniversite eğitimi alan Alman öğrenci sayısı ise 138 bin olarak belirlendi. Alman öğrenciler, 32 bin 192 kişi ile Avusturya’yı tercih ederken, 25 bin 19 ile Hollanda, 14 bin 352 öğrenci ile İsviçre’yi tercih ettiler. Türkiye’de eğitim gören Alman öğrenci sayısı ise bin 730 olarak belirlendi. Öte yandan 52 bin 310 yabancı akademisyen Almanya’ya gelirken, yurt dışına giden Alman akademisyenlerin sayısı 18 binde kaldı.