Zambiya’da devlet başkanı seçimleri için halk, sabah 06.00’dan itibaren oy kullanmaya başladı. 11 partinin yarıştığı seçimlerin favorileri iktidardaki Yurtsever Cephe adayı Adalet ve Savunma Bakanı Edger Lungu ve muhalif Birleşik Ulusal Kalkınma Partisi adayı Hakainde Hichilema.

Doğu Afrika’nın barış ülkesi olarak bilinen Zambiya’da geçen yıl vefat eden Devlet Başkanı Michael Sata’nın ölümünün ardından iktidara gelecek yeni lider, ülkeyi Sata’nın tamamlayamadığı 18 ay boyunca yönetecek. Ülkede genel seçimler ise 2016’da yapılacak.

Yerel saatle 18.00’de tamamlanması beklenen seçimlerde sandık başında yaklaşık 8 bin 500 asker ve 6 bin 500 polis görevlendirildi. Zambiya’yı, Sata’nın tedavi gördüğü Londra’da ani ölümünün ardından ara dönem lideri Guy Scott yönetiyordu. Scott, İskoçya kökenli olduğu ve ailesi Zambiya’da doğmadığı için seçimlerde aday olamadı.

Yaklaşık 13 milyon nüfuslu ülkede 5 milyondan fazla insan oy kullanacak. Zambiya Seçim Komisyonu, sonuçların sandıklar kapandıktan sonra 48 saat içinde açıklanacağını bildirdi.