Güney Afrika ülkesi Zambiya’da Türk girişimcilerin desteğiyle faaliyet gösteren Horizon Koleji, Eğitim Bakanlığı'yla işbirliği yaparak ihtiyaç sahibi öğrencilere tam burslu okuma imkânı sağladı. Başkent Lusaka’da ilk ve ortaöğrenim bursu kazanan öğrenciler için düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Dr. John Phiri, yetkisi olsa çevredeki tüm okulların idaresini Türk eğitimcilere vereceğini söyledi.

Zambiya-Türk İşadamları Derneği'nin (ZATBA) sponsor olduğu eğitim bursu törenine John Phiri ile beraber bakanlığın önemli bürokratları katıldı. Ülke medyasında geniş yer alan programda, Zambiya’da yatırım yapan ve eğitime destek veren Türk işadamları da hazır bulundu.

Eğitim Bakanlığı'nın Horizon Koleji ile işbirliği yaptığını aktaran Phiri, "Fakir ama zeki 39 öğrenci belirledik. Türk eğitimciler bu çocuklarımıza Horizon çatısı altında yüzde 100 burslu okuma imkânı verdi. Eğitimimize çok onemli ve etkileyici bir katkısı olan bu girişimi alkışlıyorum, siz de alkışlayın.” diye konuştu.

Eğitim Bakanı Phiri, öğrencilere hitaben, "Siz hükümetimizin yetiştirmek istediği neslin sembolüsünüz." ifadesini kullandı. Türk öğretmen ve idarecilere 'arkadaşlarım' diye hitab eden Phiri, "Ülkemizin gelişmesinde sizin rolünüz var. Vakfınızdan, bu okuldan öğrenebileceğimiz çok şey var. Eğer yetkim olsaydı -belki sayın devlet başkanımızdan böyle bir yetki isterim- etraftaki tüm okulları, idare etmeniz için size verirdim." şeklinde konuştu.

Çevrede bulunan okul idarecilerine Horizon Koleji'nden destek alabileceklerini söyleyen Eğitim Bakanı, "Böylece bize bir şeyleri değiştirmemizde yardımcı olacaksınız; biz buna ortaklık diyoruz. Siz çevredeki okullar; buradaki en iyi uygulamaları örnek alacaksınız." ifadesini kullandı.

YENİ OKULLAR AÇMAK İÇİN BİZE SÖZ VERİN

Ülkesindeki Türk okullarının sayısının artmasını isteyen Zambiya Eğitim Bakanı Phiri, “Farklı şehirlerde de okul istiyoruz. Özellikle Ndola ve Kitwe'de Türkleri görmek istiyoruz. Söz veriyor musunuz?" diye sordu.

Bakan Phiri ayrıca çok sayıda Zambiyalı öğrencinin Türk üniversitelerinde okumasına öncülük eden Horizon’a minnettar olduklarını söyledi.

Fakir ve başarılı öğrencilere Horizon’da okuma desteği veren ZATBA üyelerinden İzzet Uğur ise söyle konuştu: “Türk işadamları olarak Afrika’ya sadece para kazanmak için gelmiyoruz. Sosyal projelere ve eğitime bugüne kadar yaptığımız katkıyı bundan sonra da devam ettireceğiz. Horizon’un ek binasını da en kısa zamanda tamamlayacağız.”

Zambiya'nın başkenti Lusaka’da 4 yıldır eğitim veren Horizon Koleji, başarılarıyla herkesin takdirini kazandı. Türk okulunun açılışını 2011 yılında bizzat Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezan Banda yapmıştı. Türkiye'nin Zambiya'daki ilk Büyükelçisi Ahmet Arda, açılışta yaptığı konuşmada, "Bu okuldaki bayrak, Zambiya'da dalgalanan ilk Türk bayrağıdır" demişti.