Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 14 yaşına kadar ismi konusunda tereddütler yaşadıklarını söyledi.

Bakan Nihat Zeybekci ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Kazan şehrinde düzenlenen Tataristan-Türkiye İş Forumu'na katıldı. Bakan Zeybekci, burada yaptığı açıklamada, çocukluğunda anne tarafından akrabalarının kendisine 'Rüstem' diye hitap ettiklerini söyledi.

Tataristan’ı öz evi gibi hissettiğini ifade eden bakan, şu ifadeleri kullandı: "Benim birinci adım Rüstem. 14 yaşına kadar ismim konusunda tereddütler vardı. Anne tarafım 'Rüstem' dedi. Baba tarafım 'Mehmet' dedi. Sonra iki aile anlaşamadı. Ortak bir isim; Nihat’ta buluştular. Ana tarafından adım Rüstem’di. Rüstemlerin başarılı olması beni ayrıca mutlu ediyor."

Türkiye ve Tataristan arasında kültür, tarih ve gelenek olarak ortak bağlara dikkat çeken Zeybekci, "Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti Türkiye için karşılıklı işbirliği bağlamında çok önemli bölge. Rusya bugün Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri. Son 2 yılda ticaret hacmi yüzde 15 kayıpla 2014’de 32,5 milyar dolara geriledi. Bir yıl önce 32,7 milyar dolardı. Ama eminim ki bu geçici bir durum. 2020’ye doğru bu rakamı 100 milyar dolara artırmamız lazım. Bugün Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanlığı ile sürekli çalışmalar halindeyiz. Yakın zamanda Bakan Aleksey Ulyukayev’le görüşeceğiz ve bu konuyu ele alacağız.” dedi. Zeybekci, Rusya ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını umut ettiğini de ekledi.

TATARİSTAN'DAN TÜRK İŞADAMLARINA DAVET

Türk iş dünyasını bölgeye yatırıma davet eden Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, “Türk ortaklarımızın Rusya piyasasında çalışmalar için başlangıç platformu olarak Tataristan’ı tercih etmesine ilgi duyuyoruz. Bizde gereken tüm altyapı mevcut. Sizleri geniş işbirliğine davet ediyoruz. Kardeş Türk halkıyla ilişkilerimizin artmasına büyük önem veriyoruz. Türkiye, Tataristan Cumhuriyeti için en önde gelen yurtdışı ortaklarından biri. Tataristan ekonomisine yönelik yabancı yatırımların dörtte birinden fazlası Türk ortaklarımıza ait. Özellikle Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde Türk yatırımlarının çalışmalarını hatırlatmak isterim. Bugün orada başka bir işletme Hayat Kimya’nın açılışını yapıyoruz. Yakın zamanda orada 2 yeni işletme daha açılacak.” dedi.

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Kastamonu Entegre, Çukurova, Efes, GAMA, Rönesans, Rixos başta olmak üzere Türk firmalarının bölgede çalışma ve projelerinden memnuniyetini dile getirdi. Minnihanov, bölgede yapılacak uluslararası spor etkinliklerine hazırlık bağlamında Türk iş dünyasını verimli işbirliği önerisinde bulundu.

Minnihanov, Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) bu yılki toplantısının Kazan’da yapacaklarını da duyurdu.

YAPTIRIM OLMAZSA 2016’DA İYİLEŞME BAŞLAR

Forumda Tatar Tyulyaçinski ve Türk Mirbay şirketleri arasında yatırım projeleri konusunda sözleşme de imzalandı.

Hayat Holding'in Yurt Dışı İştirakleri Genel Müdürü Güven forumda yaptığı konuşmada, “Tataristan ile iş yaparken dünyada oluşan ekonomik durumu dikkate almamak lazım Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi Türkiye iş adamlarına avantaj sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan forum katılımcısı DTİK Avrasya Bölge Komitesi Başkanı Savaşır, “Bu tür forumlar iş dünyası için çok olumlu işbirliği olanakları sağlıyor. Rus-Türk ilişkilerinin gelismesine yardim ediyor. Türk iş dünyası temsilcilerinin böyle ağırlanması onurverici. Memnun oluyoruz. Şimdi siyasi ve ekonomi nedenlerden dolayı Rusya’da kriz yaşıyoruz. Rusya krizi benim daha öncede belirttiğim gibi yavaş yavaş hayatı etkilemeye başladı. Halk artık ne olduğunun farkında. 2015 çok zor bir yıl olacak. Ama Rusya'nın geleceğinden kaygı duymuyorum. Barış korunur ve yeni bir yaptırım süreci yaşanmazsa 2016 yılında iyileşme başlar.” değerlendirmesinde bulundu.