Afrika’nın en yaşlı lideri, Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe, 24 yıl aradan sonra komşu Güney Afrika’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Kalabalık bir heyetle geldiği Pretoria’da bir dizi anlaşmaya imza atan Mugabe, “Afrika’nın doğal kaynaları Afrikalılara aittir” dedi.

İdari başkent Pretoria’daki devlet başkanlığı sarayı Union Building’de resmi törenle karşılanan Mugabe, öğle saatlerinde Güney Afrika lideri Jacop Zuma ile basının karşısına geçti. Basın toplantısından önce ilgili bakanların imzasıyla Su Kaynakları, Gümrük ve Ticaret-Endüstri alanlarında iki ülke arasında ticareti geliştirme amaçlı anlaşmalara imza atıldı.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ DEĞİŞMELİ”

Afrika Birliği (AU) Başkanı da olan Mugabe, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin değişmesi gerektiğini, sadece 5 üyenin dünya düzenine karar veremeyeceğini söyledi. Mugabe, “5 üyeden tek bir tanesinin vetosuyla hiç bir karar alınamıyor. Sadece Rusya ve Çin bize yardım ediyor” dedi.

Afrika kıtasının en zengin doğal kaynaklarının Zimbabwe’de bulunduğunu söyleyen Robert Mugabe, “Yabancılar yatırım yaparsa şirketin yüzde 49’una sahip olabilirler. Bu rakam da çok yüksek. Çünkü altın, elmas çıkarıyorsun, kârın büyük" dedi.

Madenler yanında şeker, çay, kahve, pamuk, tütün gibi bir çok tarım ürününün Zimbabwe’de yetiştiğini söyleyen Mugabe, ‘sigara’ şakasıyla salondakileri güldürdü. Afrikalıların çok sigara içmediğini, Çinliler ne kadar sigara içmek isterlerse o kadar tütün üreteceklerini söyleyen Mugabe, “Sağlık bakanlarımız burada, onlar ne derse desin Çinliler ne kadar isterse o kadar tütün üretiriz” diyerek espri yaptı.

AVRUPALILAR PETROL İÇİN IRAK VE LİBYA’YI YIKTI

Mugabe uzun süren konuşmasında, “Avrupalılar petrol için Saddam Hüseyin’i devirdi ve Irak’ı kaosa sürükledi. Aynısını Libya’da yaptılar. Kaddafi’ye diktatör dediler. Kaddafi ve aile fertlerinden bazıları öldürüldü. Avrupalılar şimdi Libya’nın petrollerine el koydu. Ülkede şimdi iki hükümet ve iki başkent var. Libya’yı parçaladılar” dedi.

Avrupa ve Amerika’ya seyahat yasağı bulunan Robert Mugabe, “Bizim nüfusumuz 15 milyon. Güney Afrika 55 milyon ve büyük, gelişmiş bir ülke. İmzaladığımız anlaşmalardan Güney Afrika tabi ki daha kârlı çıkacak ama biz de kazanacağız. Komşumuz bizi davet etti. Zamanında beraber beyaz azınlığa karşı savaştık. Kendilerine güveniyoruz.” dedi.

Ülkesindeki beyazların madenlerine ve arazilerine el koyan Mugabe son olarak, Güney Afrika’nın çeşitli yerlerindeki koloni yönetiminin liderlerine ait heykellerin kaldırılması için yapılan protestolara şaka yoluyla destek verdi.