Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) devam eden Neonazi cinayetleri davasında yargılanan Beate Zschaepe'nin konuşup konuşmayacağı son günlerde tartışma konusu oldu. Başsanık Zschaepe ve avukatları arasında esen soğuk rüzgar ise bugünkü duruşmada gözlerden kaçmadı.

Her duruşma öncesi avukatları ile selamlaşan ve konuşan Zschaepe, bu defa avukatlarından Anja Sturm ve Wolfgang Stahl ile selamlaşmadı bile. Bu iki avukatın da Zschaepe gelmemiş gibi davranmaları gözlerden kaçmadı. Duruşma öncesi mahkeme önünde gazetecilerin görüş almaya çalıştığı avukatlar açıklama yapmayacaklarını ifade ettiler.

Sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerine atfedilirken, bugünkü duruşmada 1998 yılında Chemnitz kasabasında bir süpermarkete yapılan silahlı soygun günmede geldi. Bu soygun da NSU'ya atfedilirken, görgü tanığı Heiko K., üç kişinin marketi soyduğunu ve bunlardan birinin üzerine üç el ateş ettiğini bildirdi. K. ayrıca bunlardan birinin kadın olup olmadığından emin olmadığını kaydetti. Bu ifadeyi değerlendiren bir müdahil avukat, saldırganlardan birinin Zschaepe olabileceğini yada bir başka kişinin daha NSU'ya yardım etmiş olabileceğini savundu.

Duruşmaya saat 11 sıralarında Zschape'nin diş ağrısı nedeniyle ara verildi.